ESBEES https://esbees.dk/ Alt om headhuntervirksomheden Mon, 06 Jan 2025 12:23:45 +0000 da-DK hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.2 https://esbees.dk/wp-content/uploads/2022/02/cropped-favicon-32x32-1-32x32.png ESBEES https://esbees.dk/ 32 32 Headhunting til bestyrelser også kaldet bestyrelsesudvikling https://esbees.dk/headhunting-til-bestyrelser-ogsaa-kaldet-bestyrelsesudvikling/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=headhunting-til-bestyrelser-ogsaa-kaldet-bestyrelsesudvikling Sun, 05 Jan 2025 13:12:55 +0000 https://esbees.dk/?p=2090 Headhunting til bestyrelser – også kaldet bestyrelsesudvikling (- og ikke afvikling) Bestyrelsesrekruttering – skab en bestyrelse, der styrker din virksomhed I ESBEES er vi specialister i bestyrelsesrekruttering og headhunting til bestyrelser. Vi hjælper virksomheder med at opbygge og udvikle bestyrelser, der tilfører reel værdi. Mange virksomheder vælger dog ofte medlemmer fra begrænsede netværk eller specifikke […]

Indlægget Headhunting til bestyrelser også kaldet bestyrelsesudvikling blev først udgivet på ESBEES.

]]>

Headhunting til bestyrelser – også kaldet bestyrelsesudvikling (- og ikke afvikling)

Bestyrelsesrekruttering – skab en bestyrelse, der styrker din virksomhed

I ESBEES er vi specialister i bestyrelsesrekruttering og headhunting til bestyrelser. Vi hjælper virksomheder med at opbygge og udvikle bestyrelser, der tilfører reel værdi. Mange virksomheder vælger dog ofte medlemmer fra begrænsede netværk eller specifikke grupperinger. Dette kan umiddelbart virke som en billig løsning, men det er sjældent den bedste strategi på lang sigt.

At sammensætte en bestyrelse baseret på pris frem for kompetencer kan koste dyrt. De mest kvalificerede kandidater bliver ofte overset til fordel for billigere løsninger, men sparsommelighed er ikke altid lig med god forretning. Hos ESBEES fokuserer vi på at finde de rette personer til din bestyrelse, så den kan skabe udvikling og sikre fremtidens succes.

Bestyrelsens rolle og ansvar

En effektiv bestyrelse er meget mere end en formalitet – den er ledelsens vigtigste sparringspartner. Bestyrelsen skal sikre:

  • Udarbejdelse af strategi, handlingsplaner og budgetter.
  • Effektiv risikostyring, herunder cybertrusler, teknologisk udvikling og likviditetsstyring.
  • En sund og fremadskuende virksomhedskultur.

Et vigtigt værktøj i dag er Business Intelligence (BI), der giver datadrevne indsigter til strategiske beslutninger. Bestyrelsen spiller en nøglerolle i at sikre, at datagrundlaget er solidt og tilstrækkeligt til at understøtte virksomheden.

Risikostyring som central opgave

Risikostyring er en hjørnesten i bestyrelsens arbejde og må aldrig negligeres. Fra at beskytte virksomheden mod cyberangreb til at sikre kontinuitet i ledelsen ved sygdom eller andre udfordringer – en velfungerende bestyrelse er altid på forkant. Det er særligt bestyrelsesformandens ansvar at udvikle årshjulet og sikre fremdrift gennem klare strategier og opfølgning.

Uvildig rekruttering til din bestyrelse

Hos ESBEES tilbyder vi uvildig og professionel rekruttering af bestyrelsesmedlemmer. Vi sørger for, at din bestyrelse får de rette kompetencer på det rette tidspunkt. Vores tilgang sikrer:

  • Diversitet i erfaringer og perspektiver.
  • Kandidater med tid og engagement til at bidrage aktivt.
  • En skræddersyet løsning, der matcher din virksomheds behov.

En velfungerende bestyrelse arbejder aktivt for din virksomhed – den sidder ikke bare passivt. Vi hjælper dig med at finde de medlemmer, der kan løfte din virksomhed til nye højder.

Vil du udvikle din bestyrelse?

Kontakt ESBEES i dag for en uforpligtende samtale om, hvordan vi kan hjælpe med at sammensætte en bestyrelse, der skaber reel værdi og sikrer din virksomheds fremtid.

Kunne du tænkte dig høre mere om professionelt bestyrelsesarbejde?

Så kan du ringe til Søren og få en god snak!

Indlægget Headhunting til bestyrelser også kaldet bestyrelsesudvikling blev først udgivet på ESBEES.

]]>
Fra nyuddannet til nyansat https://esbees.dk/fra-nyuddannet-til-nyansat/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=fra-nyuddannet-til-nyansat Thu, 08 Aug 2024 14:04:49 +0000 https://esbees.dk/?p=10130 At gå fra livet som studerende til at starte dit første job kan være både spændende og overvældende. Efter års hårdt arbejde på studierne er det endelig tid til at træde ud i den professionelle verden og anvende alt det, du har lært. Her er nogle tips og overvejelser, der kan hjælpe dig med at få en god start på din nye karriere.

Indlægget Fra nyuddannet til nyansat blev først udgivet på ESBEES.

]]>

Fra nyuddannet til nyansat

Fra nyuddannet til nyansat

At gå fra livet som studerende til at starte dit første job kan være både spændende og overvældende. Efter års hårdt arbejde på studierne er det endelig tid til at træde ud i den professionelle verden og anvende alt det, du har lært. Her er nogle tips og overvejelser, der kan hjælpe dig med at få en god start på din nye karriere.

Som nyuddannet har du en frisk og opdateret viden, samt en stor motivation for at lære og vokse. Disse kvaliteter er værdifulde på arbejdsmarkedet.

1. Skræddersy dit CV og din ansøgning:

  • Tilpas dit CV og din ansøgning til hver stilling, du søger. Fremhæv de færdigheder og erfaringer, der er mest relevante for jobbet.
  • Brug konkrete eksempler fra dit studie, praktik eller frivilligt arbejde, der viser dine kompetencer.

2. Udnyt og benyt dit netværk:

  • Tag kontakt til tidligere studiekammerater, professorer og kontakter fra praktikophold. LinkedIn er et fantastisk værktøj til at skabe og vedligeholde professionelle forbindelser.
  • Deltag i relevante arrangementer, konferencer og netværksgrupper.
  • Vedligehold og udvid dit netværk på LI også når du ikke er jobsøgende.

3. Vær aktiv på LinkedIn:

  • Opdater din LinkedIn-profil med din uddannelse, færdigheder og eventuelle projekter.
  • Del relevant indhold og deltag i diskussioner inden for dit felt. Dette kan øge din synlighed og tiltrække opmærksomhed fra potentielle arbejdsgivere.

4. Forbered dig grundigt til jobsamtaler:

  • Undersøg virksomheden og forstå dens kultur, værdier og mission.
  • Øv dig på almindelige interviewspørgsmål og forbered spørgsmål, du selv kan stille under samtalen.

5. Vær tålmodig og vedholdende:

  • Jobsøgning kan tage tid, og det er vigtigt at forblive positiv og vedholdende. Hver ansøgning og samtale bringer dig et skridt tættere på dit mål.
  • Lær af hver erfaring og tilpas din tilgang, når det er nødvendigt.
nyuddannet

Når du har fået dit første jobtilbud, er det vigtigt at forberede dig grundigt. Her er nogle trin, du kan tage for at sikre, at du er klar til din første arbejdsdag.

1. Forberedelse er nøglen

  • Research virksomheden: Lær så meget som muligt om din nye arbejdsplads. Hvad er virksomhedens mission, vision og værdier? Hvordan er kulturen? At have denne viden vil hjælpe dig med at forstå din nye arbejdsgiver bedre og finde din plads i virksomheden.
  • Forstå din rolle: Sørg for, at du har en klar forståelse af dine ansvarsområder og forventningerne til dig i din nye rolle. Spørg, hvis der er noget, du er usikker på.

2. Opbyg gode vaner fra starten

At etablere gode arbejdsrutiner tidligt i din karriere kan have langvarige fordele. Her er nogle tips til at komme godt fra start:

  • Vær punktlig: At komme til tiden viser, at du er engageret og pålidelig.
  • Vær nysgerrig og læringsvillig: Stil spørgsmål og vis interesse for at lære. Ingen forventer, at du ved alt fra dag ét, så vær ikke bange for at søge vejledning.
  • Tag initiativ: Hvis du ser noget, der kan forbedres, eller en opgave, der mangler at blive gjort, så tag initiativ til at håndtere det. Dette viser, at du er proaktiv og engageret i dit arbejde.

3. Byg relationer

Gode relationer på arbejdspladsen kan gøre en stor forskel for din trivsel og succes:

  • Netværk med kollegaer: Tag dig tid til at lære dine kollegaer at kende. Deltag i sociale arrangementer og vær åben og venlig.
  • Find en mentor: En erfaren kollega kan give uvurderlige råd og vejledning. En mentor kan hjælpe dig med at navigere i virksomhedens kultur og udvikle dine færdigheder.

4. Håndter udfordringer professionelt

Det er normalt at møde udfordringer, når du starter et nyt job. Her er nogle strategier til at håndtere dem:

  • Bevar roen: Bliv ikke overvældet af udfordringer. Tag en dyb indånding og tackle problemerne én ad gangen.
  • Søg hjælp: Hvis du støder på noget, du ikke kan løse alene, så spørg om hjælp. Det er bedre at søge vejledning end at risikere fejl.
  • Lær af feedback: Tag feedback til dig som en mulighed for at lære og vokse. Vær åben for konstruktiv kritik og brug den til at forbedre dine færdigheder.

5. Hold balancen mellem arbejde og privatliv

At finde balancen mellem arbejde og fritid er afgørende for din trivsel:

  • Prioriter selvpleje: Sørg for at få nok hvile, motion og tid til afslapning. At tage sig godt af sig selv vil hjælpe dig med at præstere bedre på arbejdet.
  • Sæt grænser: Vær opmærksom på dine arbejdstimer og undgå at overbebyrde dig selv. Lær at sige nej, når det er nødvendigt, og vær ikke bange for at tage tid til dig selv.

At starte dit første job er en stor milepæl, og det er naturligt at føle både spænding og nervøsitet. Ved at forberede dig godt, etablere gode vaner, bygge stærke relationer, håndtere udfordringer professionelt og opretholde en sund balance mellem arbejde og privatliv, vil du være godt rustet til at få en succesfuld start på din karriere. Husk, at hver begyndelse er en læringsproces, og det vigtigste er at være åben, nysgerrig og villig til at vokse.

Velkommen til arbejdsmarkedet – din rejse er kun lige begyndt!

Har du brug for en snak omkring det at være nyansat?

Så tag endelig fat i os for en god snak!

Indlægget Fra nyuddannet til nyansat blev først udgivet på ESBEES.

]]>
NDA https://esbees.dk/nda/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=nda Fri, 17 Mar 2023 10:25:28 +0000 https://esbees.dk/?p=9762 Når man udarbejder en NDA er der flere faktorer det er vigtigt at forholde sig til. Hvad er det reelt set du ønsker at beskytte, og mod hvem?

Indlægget NDA blev først udgivet på ESBEES.

]]>

NDA – hvad har det af betydning for dig?

NDA – Non Disclosure Agrement

Hos ESBEES bliver alle ansatte bedt om at underskrive en NDA. Dette gør vi, da mange af vores opgaver hører under Defence & Security segmentet og alle vore opgaver har fortrolige elementer. Vi har kunder og kandidater, der i fortrolighed kan mødes hos os og drøfte et evt. samarbejde. Vi har kunder, der kommer til os, mens de stadig har en medarbejder på den post, de ønsker besat. Ligeledes kan vi blive kontaktet af virksomheder, der har brug for at nedlægge eller sammenlægge afdelinger. I den situation har de måske brug for at ansætte en helt ny leder. Vi nødt til at sikre os, at der er 100% diskretion fra vores side. Med en underskrevet NDA sikrer vi fortrolighed.

Hvornår og hvorfor bruge NDA?

Hvis man ser ud af vores virksomhed og ind i andre, kan et eksempel på behovet for Non Disclosure Agreement være virksomheder, hvor de har udviklet et helt unikt, banebrydende produkt, som skal på markedet. Her vil det være en fordel, at alle medarbejderne har underskrevet en NDA. Det vil være en ekstra sikring i forhold til at holde oplysninger fortrolige. I tilfælde hvor de ansatte skal have adgang til fortroligt materiale, vil disse ansatte også skulle underskrive NDA. Det er selvsagt vigtig at sikre fortroligt materiale.

Når man bruger eksterne konsulenter, er det ligeledes en rigtigt god ide at bruge en NDA. Din virksomheds viden og oplysninger er nemlig sikret ved lov, når der er underskrevet en NDA.

Indholdet i en NDA

Når man udarbejder en NDA, er der flere faktorer, det er vigtigt at forholde sig til. Hvad er det reelt, du ønsker at beskytte, og mod hvem?

Eksempelvis skal der overvejes:

  • Hvilke oplysninger er fortrolige?
  • Er der muligvis nogen, som oplysningerne alligevel må deles med? (samarbejdspartnere f.eks.)
  • Gælder din NDA begge veje?
  • Er NDA’en med et udløbstidspunkt, eller gælder den for evigt?
  • Hvad hvis de involverede ender i konflikt, hvad forholder man sig så til?
  • Kan din NDA opsiges, og hvad gælder så ?
  • Skal der være automatisk NDA knyttet til ansættelser i din virksomhed?
  • Bodens størrelse ved brud på NDA?

I de fleste ansættelseskontrakter vil der være et afsnit,der handler om loyalitet og fortrolighed. Det er almindeligt, at man er underlagt en loyalitet mens man er ansat. Det betyder, at man ikke må tale dårligt om hverken sin arbejdsplads eller arbejdsgiver. Med NDA går man videre.

Billede af papir, et par hænder og en blyant som skal til at skrive

Ensidig NDA eller gensidig?

Når du underskriver NDA, kan den være ensidig. Som ordet indikerer, er det en aftale, der udelukkende beskytter den ene part af aftalen.

En NDA kan også være gensidig. Det betyder, at begge parter der indgår aftalen, er forpligtiget til at beskytte den viden, der opnås omkring modparten.

Hvis du bryder en NDA

Det er strafbart at bryde den tavshed, du har skrevet under på at holde, da du underskrev en NDA. Straffen vil typisk være et erstatningsansvar overfor den person eller den virksomhed, du har brudt din aftale med.

Der er tale om både erstatning og konventionalbod. Ofte vil der allerede i den NDA, du underskriver, være oplyst hvor meget der skal betales i konventionalbod, i tilfælde af at aftalen bliver brudt.

I de situationer hvor NDA’en er gensidig, vil begge parter selvsagt kunne komme i en situation, hvor de vil kunne blive erstatningsansvarlig.

Hvad er konventionalbod?

Sidder du nu og undrer dig over, hvad en konventionalbod er?
Det helt simpelt et beløb, der er angivet i en kontrakt. Det er en udpensling af, at hvis vilkårene i kontrakten brydes, skal den brydende part, betale det angivne beløb til den anden part i aftalen.

Ofte bruger man konventionalboden i de situationer hvor det er meget svært at afgøre omfanget, af det økonomiske tab, den forurettede lider ved kontraktbruddet. Dog bruges boden også i de sager, hvor det kan være svært at dokumentere, at der er sket et brud på aftalen.

Har du brug for en snak omkring NDA?

Så hiv endelig fat i os for en god snak om NDA!

Indlægget NDA blev først udgivet på ESBEES.

]]>
Jyllands-Posten annonce https://esbees.dk/jyllands-posten-annonce/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=jyllands-posten-annonce Tue, 28 Feb 2023 06:56:59 +0000 https://esbees.dk/?p=9715 Hvorfor skal du som virksomhed have hjælp til rekruttering af din nye medarbejder? Læs med her, og forstå processen hos os.

Indlægget Jyllands-Posten annonce blev først udgivet på ESBEES.

]]>

Jylladsposten annonce

ESBEES reklame der fortæller omkring vores abejdsopgaver med fokus på Grønland

Indlægget Jyllands-Posten annonce blev først udgivet på ESBEES.

]]>
GAP analyse i rekruttering https://esbees.dk/gap-analyse-i-rekruttering/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=gap-analyse-i-rekruttering Fri, 24 Feb 2023 07:54:07 +0000 https://esbees.dk/?p=9601 GAP analysen er et arbejdsredskab, og vi beskriver, hvordan du kan bruge GAP analyse i din søgning efter nyt job og i rekrutteringsprocessen.

Indlægget GAP analyse i rekruttering blev først udgivet på ESBEES.

]]>

Hvad er en GAP analyse?

En GAP analyse er et arbejdsredskab, som du kan bruge til at se forskellen på, hvor du ønsker at være og på dit nuværende ståsted. Det GAP, der er mellem nuværende og ønsket tilstand, skal identificeres for at finde dine fokuspunkter for dit videre arbejde frem mod målet.

Denne teknik anvendes ofte indenfor forskellige områder såsom forretningsudvikling, projektledelse og softwareudvikling, men som vi vil beskrive i dette indlæg også anvendelig indenfor rekruttering og jobsøgning. Målet med gap-analyse er, at identificere områder for forbedring og at udvikle en plan for at lukke GAP/hullet. Derfor kan du bruge det i mange forskellige sammenhænge og ikke blot på et overordnet strategisk niveau.

GAP analyse trin for trin

En gap analyse kan laves ved at følge nedenstående trin:

  1. Identificer målet: Start med at definere det ønskede resultat eller mål.
  2. Analysere nuværende situation: Undersøg og evaluer den nuværende situation og performance.
  3. Sammenlign: Sammenlign nuværende situation med det ønskede mål og identificer forskelle og mangler.
  4. Identificer årsager: Undersøg og analyse årsagerne til forskellene og manglerne.
  5. Udvikle en plan: Udvikle en plan for at lukke hullerne og nå det ønskede mål.
  6. Implementer planen: Gennemfør planen og træf nødvendige foranstaltninger for at nå målet.
  7. Evaluér resultater: Evaluér resultaterne af gap analyse og juster planen, hvis det er nødvendigt.

Det er vigtigt at huske, at en GAP analyse ikke kun er en engangsøvelse, men at det skal være en løbende proces for at sikre, at du eller virksomheden hele tiden er på rette vej, og når de fastsatte mål.

GAP analyse, GAP-analyse

GAP og rekruttering

Indimellem laves der fejlrekrutteringer i virksomhederne, og det kan være en dyr proces for virksomheden at skulle begynde forfra i rekrutteringsprocessen, og samtidig undvære en medarbejder i en stilling i virksomheden. For ikke at tale om omkostningerne ved en ny rekruttering og onboarding-proces samt de menneskelige omkostninger for den medarbejder, der er fejlrekrutteret.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at det netop er en fejl, og hvordan den er opstået. Der har været et mismatch mellem det, man troede, man rekrutterede og kandidaten, der blev rekrutteret. Fejlen kan være opstået på forskellige baggrund. Virksomheden tror de mangler bestemte kompetencer, men i virkeligheden er det andre kompetencer, der mangler i virksomheden.

Det kan derfor være en god ide at lave en GAP analyse, for at få klarlagt, hvilke kompetencer, der mangler i virksomheden. På den måde har HR og den ansættende leder et bedre udgangspunkt for, at finde den rigtige medarbejder til virksomheden

GAP og jobsøgning

Som jobsøger kan det til tider være svært at gennemskue i et jobopslag, hvilke kompetencer og kvalifikationer en virksomhed lægger mest vægt på.

Et jobopslag kan på den ene side ses som en beskrivelse af den ideelle kandidat til jobbet, men på den anden side ses som en ønskeliste over mulige kvalifikationer en kandidat skal besidde for at kunne udføre jobbet.

Derfor er det vigtigt at kandidaten på den ene side er realistisk omkring sine egne kvalifikationer, men på den anden side er bevist om, at det GAP, der evt. er mellem egne kvalifikationer og de kvalifikationer, der beskrives i et jobopslag, kan være acceptable. Der er brancher, hvor medarbejder med de rette kvalifikationer er svære at skaffe, og derfor kan en kandidat, hvor GAP’et er mindre være en god kandidat for virksomheden. Den ansættende leder må i en rekrutteringsproces være opmærksom på, hvor stort et GAP i kvalifikationer, de vil acceptere, hos en kandidat. Det kræver en handleplan for, hvordan de kan medvirke til, at det GAP kan mindskes efter en ansættelse, således at medarbejderen kan løse sine opgaver tilfredsstillende.

GAP analyse, GAP-analyse

GAP i jobsamtalen

I en jobsamtale sidder den ansættende leder og kandidaten med hvert sit udgangspunkt, og skal gennem samtalen finde frem til, om kandidaten vil være den rette til jobbet. Da begge parter har hvert sit udgangspunkt, er der en risiko for, at parterne tror, de mener det samme, men de i virkeligheden taler forbi hinanden. Her er det vigtigt, at den ansættende leder er tydelig på, hvad stillingen indebærer, men også spørger ind til den forståelse, som kandidaten har af jobbet. Omvendt anbefaler vi, at man som kandidat også er medvirkende til at sikre, at der ikke er et GAP mellem kandidat og den ansættende leder i forståelse af jobbet.

Begge parter skal stille den anden uddybende spørgsmål, feks. ”når du siger xx, hvad mener du så?” eller ”Kan du give et eksempel på xx” På den måde laves løbende i samtalen en analyse af, om de kvalifikationer og kompetencer som kandidaten besidder, er de, som virksomheden har brug for.

Onboarding og GAP

Et GAP i en ansættelsesproces kan vise sig tydeligt for både kandidat og ansættende leder, når en medarbejder er begyndt i det nye job. Derfor er det vigtigt, at der i onboardingforløbet er en ærlig dialog mellem kandidat og leder, så der er mulighed for at mindske GAP’et. Her er ikke kun tale om, at der er GAP i forhold til kandidatens kvalifikationer, men at der også kan være et GAP  i forhold til det, kandidaten forventede af virksomheden, kulturen, teamet, lederen og jobbeskrivelsen.

Den ansættende leder skal først og fremmest gennem dialog med den nye medarbejder sørge for, at samarbejdet fremadrettet bliver godt, og derfor en nødvendighed i at tale om de GAP, der måtte være. Dernæst er det vigtig at lære af det. De GAP, den nye medarbejder oplever, kan vi ændre i forhold til næste nye medarbejder.

 

Du kan her læse mere omkring onboarding og forberedelse til jobsamtalen

Har du lyst til at lære flere gode råd og værktøj?

Vi har udvalgt flere gode artikler herunder!
Søgning

Søge job på LinkedIn

En headhunter bruger LinkedIn til at finde kandidater, som passer ind på kundens team. For at en headhunter kan finde de rigtige kandidater, kigges der

Læs mere

Indlægget GAP analyse i rekruttering blev først udgivet på ESBEES.

]]>
Hvordan skriver man en ansøgning? https://esbees.dk/hvordan-skriver-man-en-ansoegning/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=hvordan-skriver-man-en-ansoegning Tue, 07 Feb 2023 08:01:38 +0000 https://esbees.dk/?p=9452 Hvorfor skal du som virksomhed have hjælp til rekruttering af din nye medarbejder? Læs med her, og forstå processen hos os.

Indlægget Hvordan skriver man en ansøgning? blev først udgivet på ESBEES.

]]>

Ansøgning

Hvordan skriver man en ansøgning?

Den bedste ansøgning skriver du ved at sørge for, at din ansøgning er målrettet jobbet, du søger. Du har nok hørt det før, og selvom det kan virke indlysende, at man beskriver, hvordan man som ansøger passer til jobbet, kan det være svært. Derfor vil vi her komme nærmere ind på den proces, hvordan du kan komme i gang med at skrive en ansøgning, der passer til det job, du søger.

Der kan være mange grunde til, at du nu er jobsøgende, men uanset om du er nyuddannet, afskediget eller selv ønsker nye udfordringer, så er det vigtigt, at du både er realistisk om dine kompetencer og samtidig tør stå ved dine drømme.

Vi vil her lave en gennemgang af den proces, vi mener, er vigtige, at du gennemgår i forbindelse med at skrive en ansøgning. Nogle af trinene kræver flere overvejelser end andre, og selvom det kan være fristende at gå direkte i gang med at skrive din ansøgning, hjælper du dig selv godt videre ved at bruge tid på at overveje, hvad du drømmer om.

Hvor langt er der fra drømme til virkelighed?

Når du har beskrevet dit drømmejob, kan der være et gab mellem din virkelighed og drømmejobbet. Du skal derfor have klarlagt, hvordan du kan lukker gab’et.

Er der kvalifikationer, du mangler, kan du undersøge, om der er mulighed for videreuddannelse via din arbejdsplads eller i privat regi allerede nu, inden du søger?

Er der bestemte kompetencer, du mangler, kan du undersøge, hvordan du kan styrke kompetencerne i dit nuværende job. Du kan spørge din leder om muligheder for træning og opgaver, der kan udfordre dig og hjælpe dig med at udvikle nye færdigheder. Din leder kan være et vigtig redskab til din udvikling, hvis du spørger og lytter. Du kan bede din leder om feedback omkring dine præstationer og styrker, og brug feedbacken til at målrette din udvikling.

Dine kollegaer og dit netværk er fyldt med mange forskellige kompetencer, og når du først får øje på de kompetencer, du selv ønsker at styrke, kan du se blandt dine kollegaer og i dit netværk, hvem der har de kompetencer, du ønsker at styrke og på den måde lære af deres erfaringer og færdigheder.

jobsøgning, ansøgning, drømmejob

Brug dine succeser

Dine succeser bygger ofte på noget, du er god til, og du brænder for. Derfor kan du ved at se på dine tidligere succeser, få ideer til, hvad du brænder for. Samtidig kan du også reflektere over, hvilke opgaver, du ikke anser som succesfulde. Det kan være en god ide at tænke på dine succeser i dine tidligere jobs. Hvorfor var det en succes? Hvordan kom du dertil?

Har du fået lavet en AdfærdsProfil (personprofil), kan det være en god ide at finde den frem, og tage læring med derfra, læs mere i Kom tættere på dit drømmejob med din personlighedsprofil.

Beskriv dine drømme

Hvad drømmer du om, at dit arbejdsliv skal indeholde?

For nogle er det et nemt spørgsmål at svare på, men for andre kan det være svært at beskrive. Der er ingen svar, der er forkerte, for det handler om dig. Hvad DU har lyst til? Der er selvfølgelig altid et økonomisk perspektiv, og der kan være situationer, hvor det er nødvendigt, at du tilsidesætter nogle drømme i en periode  for at få dit liv til at hænge sammen økonomisk. Selvom du er i sådan en situation, vil vi alligevel anbefale dig at drømme om dit næste drømmejob.

I dine overvejelser om dit drømmejob, kan du drømme både om at være direktør, produktionsmedarbejder, sygeplejerske, mekaniker eller noget helt andet. Ingen drømmejob er forkerte. Det vigtige er, at du vil trives i det.

Det er vigtigt, at du lader dig selv drømme. Det er ikke nogen hindring for at drømme om et job, du endnu ikke har kompetencerne til.

Det kan være en god ide at skrive ned i detaljer, hvad drømmejobbet indebærer. Der er mange vinkler til beskrive et drømmejob. Vi har skrevet nogle spørgsmål, som du kan overveje. Nogle er relevante for dig og andre kan du hurtigt springe over:

  • Er der en bestemt branche, du drømmer at arbejde indenfor? Drømmer du om sundhedsfaget eller vedvarende energi? Eller betyder branchen ikke noget for dig, så længe du f.eks. får lov at arbejde med tal?
  • Hvilken funktion vil du skulle udføre i dit drømmejob? Trives du med at lave praktisk arbejde, eller kan du lide at snakke med kunder? Og skal det være telefonisk eller fysisk i samme rum?
  • Kan du lide at have indflydelse på din egen arbejdsdag, eller ønsker du at andre planlægger dagen, og du udfører arbejdsopgaverne?
  • Ønsker du tætte kollegaer, eller kan du lide at arbejde alene?
  • Vil du helst arbejde fuldtid eller drømmer du om en deltidsstilling?
  • Hvor i landet skal din arbejdsplads være placeret? Har du lyst til at flytte for drømmejobbet?

Udover jobindholdet, er det også vigtigt, at du beskriver andre faktorer ved dit drømmejob. Drømmer du om en mindre arbejdsplads, hvor alle kender alle? Eller drømmer du om at arbejde i en større koncern?

Hvordan skal virksomheden være? Er det f.eks. vigtigt for dig, at din kommende arbejdsplads har en grøn profil? Vægter du, at der er sociale arrangementer på arbejdspladsen såsom fredagsbar, personalearrangementer med jævne mellemrum, både med og uden familie. Læs også Hvad skal din arbejdsplads stå for

Har du brug for at der er fleksible arbejdstider, flextid eller måske mødefridage og mulighed for at arbejde hjemmefra?

Hvordan skal din chef være? Du kan ikke på nuværende tidspunkt vide, hvordan chefen vil være i de stillinger, du vil søge, men det er vigtigt, at du er klar over, hvilken forventninger du har til en leder, for det vil hjælpe dig i din senere ansøgningsproces.

Ansøgningens opbygning trin for trin

Det er vigtigt at holde ansøgningen kort og præcis, og at gøre det tydeligt, hvad du kan tilbyde virksomheden. Ansøgningen er din mulighed for at sælge dig selv til virksomheden, så vær ikke bange for at fremhæve dine bedste sider og kvalifikationer.

Læs stillingsopslaget grundigt og brug tid på at undersøge hvilke ord, der bruges samt hvilke kvalifikationer, der efterspørges. Hvordan kan du bruge de samme ord og kvalifikationer til at beskrive dig?

Opbygning af en ansøgning skal ses om en argumentation for, at du er den rette til jobbet. For at give vægt i en argumentation bør den være opbygget af etos, patos og logos, når du skal overbevise modtageren om, at du er den bedste ansøger.

Patos, etos og logos i en ansøgning

Patos: Bruges til at appellere til læserens følelser og emotioner. Det kan du gøre ved at beskrive, hvordan jobbet vil bidrage til dit personlige og faglige mål, og hvordan du er passioneret og dedikeret til at løse opgaverne.

Etos: Dette refererer til din troværdighed og kompetence. Det betyder, at du skal fremhæve dine kvalifikationer, erfaringer og resultater for at vise, at du er den rette person til jobbet. Du skaber troværdighed via brug af argumenttyper og sproglige kneb.

Logos: refererer til at appellere til læserens fornuft og logik. Du skal fremhæve, hvordan dine erfaringer og kompetencer passer perfekt til jobbet, og hvordan du vil bringe værdi til virksomheden.

Pathos ethos logos

Ved at bruge en kombination af Etos, Patos, og Logos i din ansøgning, kan du engagere læseren og fremhæve dig selv som den rette kandidat til jobbet.

Det handler om at spille på alle parametre, når du skriver en ansøgning, men overordnet skal din ansøgning være i fem afsnit, som skal beskrive følgende:

  1. Indledning (jeg er din næste medarbejder)
  2. Baggrund og erfaring (fagligt kan det, du efterspørger)
  3. Motivation (jeg vil lige præcis det, du kan tilbyde)
  4. Kvalifikationer (jeg kan skabe resultaterne)
  5. Afslutning (opsummering/jeg er din næste medarbejder og jeg glæder mig til at se dig)

De fem afsnit vil herunder blive beskrevet nærmere

1. Indledning

En indledning skal være kort, præcis og fængende. Modtagerens interesse skal hurtigt fanges, så du sikre dig, at modtageren kan læse sig til, at du er kvalificeret til jobbet. Der er undersøgelser, der viser, at der i snit bruges der 15 sekunder på en ansøgning, og vil du videre i den rigtige bunke, skal din ansøgning være skarp, guidende og letlæselig for modtageren.  Et eksempel på en indledning kan være:

“Med [antal års erfaring] inden for [branche/fagområde], er jeg passioneret om at bringe min viden og evner til brug for [virksomhed/stilling]. Jeg har [skriv specifikke resultater/succeser], der viser min evne til [relevant færdighed/kvalifikation], og jeg ser frem til at bringe dette til [virksomhed/stilling].”

2. Baggrund og erfaring

Det er vigtigt at skrive om sin baggrund og erfaring i en jobansøgning, fordi det giver modtageren en bedre forståelse af, hvem du er, og hvad du kan bidrage med. Dit CV fortæller i detaljer om din baggrund og erfaring, men i din ansøgning skal du fremhæve lige præcis det, som virksomheden søger. Du kan f.eks. skrive:

“Jeg har [antal års erfaring] inden for [branche/fagområde] og en [uddannelsesbaggrund]. Jeg har opbygget en bred vifte af [relevante færdigheder/kvalifikationer], herunder [specifikke færdigheder], ved at arbejde på [relevante projekter/stillinger]. Jeg har vist evne til at [specifikke resultater/præstationer], og jeg ser frem til at bringe denne erfaring til [virksomhed/stilling].”

3. Motivation

Det er vigtigt at skrive om sin motivation i en jobansøgning, fordi det giver modtageren en forståelse for, hvorfor du vil arbejde for virksomheden og i den specifikke stilling. Samtidig viser du, at du er motiveret af faglige udfordringer, og at du ser stillingen som et passende match til dine kompetencer og interesser. En måde at beskrive din motivation for jobbet er:

“Min stærke motivation for denne stilling kommer fra min passion for [Branche/fagområde]. Jeg har altid været fascineret af [Væsentlige aspekter af branchen/fagområdet], og jeg har arbejdet hårdt for at forbedre mine færdigheder inden for [Relevante færdigheder]. Jeg ser frem til at bringe min erfaring og min entusiasme til [Virksomhedsnavn], og jeg tror, at jeg vil være i stand til at bidrage til deres fortsatte succes inden for [Branche/fagområde].”

4. Kvalifikationer

I din beskrivelse af dine kompetencer, kan du vende tilbage til din beskrivelse af dine succeser. Dine succes viser netop, hvor du er stærk, og hvordan du kan bidrage positivt på den kommende arbejdsplads. Når du skal beskrive dine succeser, er det vigtigt, at du beskriver præcis, konkret og resultatorienteret. Fokuser på specifikke opgaver du har løst f.eks. projekter du har ledet, mål du har nået, udfordringer du har overvundet. Brug tal eller procenttal til at underbygge dine præstationer og fokuser på, hvordan du har bidraget til virksomheden. Du kan f.eks. skrive:

“Som projektleder for x-projektet, lykkedes det mig at forbedre produktiviteten med 20% ved at implementere en ny arbejdsproces, samtidig med at jeg overholdte projektets tidsplan og budget på under 1 million kroner. Jeg ledte et team på 5 medarbejdere og samarbejdede tæt med interne afdelinger for at sikre projektets succes.”

5. Afslutning

Der er flere måder at afslutte en ansøgning på, og mange bruger vendinger som . ” Jeg ser frem til at høre fra dig”. Din ansøgning er fuld af power og argumenter for, at lige præcis du skal være den næste medarbejder i virksomheden, og vi opfordrer derfor til, at du i stedet at du overvejer din afslutning nærmere. Du kan gå med en mere direkte afslutning, som “Glæder mig til at fortælle mere til selve samtalen”. Mere powerfull vil dog være, hvis du som en afslutning laver er resumé, der viser, hvorfor du skal videre til samtalen. Det kan være f.eks. være:

”Jeg har i et stykke tid luret på et brancheskift og vil gerne ind i en verden, hvor succes (og overlevelse) måles i et salg, en markedsandel og en bundlinje. Jeres forretningsmål tænder mig ganske enkelt. Det samme gør det at forandre og forbedre, og det oplever jeg, at der rig mulighed for i jobbet. Jeres udbytte ligger i matchet mellem jeres udfordringer og mine kompetencer og erfaringer”.

Eller

Jeg søger jobbet hos jer, fordi jeg er tiltrukket af at arbejde blandt kolleger, jeg kan lære noget af og udvikle mig med – og jeres position på [Branche/fagområde]  garanterer det. Omvendt kan jeg bidrage positivt til forretningen, og er spændt på at se, hvilke resultater jeg kan hive i land sammen med ledere og medarbejdere hos jer – både på det personlige og det forretningsmæssige plan”.

Husk at tjekke for stave- og grammatikfejl, inden du sender ansøgningen af sted. En gennemarbejdet ansøgning viser, at du har omhu og tager dig tid til at gøre det bedste indtryk.

Det er forskelligt, hvordan virksomheden ønsker at modtage din ansøgning. Det er dog vigtigt, at du gemmer din ansøgning som en pdf fil. Desuden skal du være opmærksom på, at navnet på din ansøgning skal være neutral f.eks. ”HansJensen_ansøgning.pdf”.

Læs også om Hvordan skriver du et godt CV,  Undgå dette i din ansøgning og Vejen til drømmejobbet gennem netværk

Vi har helt specielt fundet disse artikler frem til dig!

Så du kan lære mere omkring ansøgninger

Indlægget Hvordan skriver man en ansøgning? blev først udgivet på ESBEES.

]]>
Headhunter som hjælp til rekruttering https://esbees.dk/hjaelp-til-rekruttering/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=hjaelp-til-rekruttering Thu, 26 Jan 2023 09:37:08 +0000 https://esbees.dk/?p=8164 Hvorfor skal du som virksomhed have hjælp til rekruttering af din nye medarbejder? Læs med her, og forstå processen hos os.

Indlægget Headhunter som hjælp til rekruttering blev først udgivet på ESBEES.

]]>

Rekruttering via headhunter

Hjælp til rekruttering

Når en virksomhed skal finde nye medarbejdere, er der flere grunde til at vælge en headhunter til rekrutteringsprosessen. 

Den væsentligste overvejelse er, hvordan sikrer man den bedste kandidat til den stilling, man ønsker besat? 

Det er dyrt for virksomheden at lave fejlansættelser -både økonomisk og menneskelig. Virksomheden er dygtig til det, virksomheden laver, og en headhunter er dygtig til det, de laver – at rekruttere.

En headhunter finder kandidater med de rette kvalifikationer til stillingen. Derudover tager de referencer samt laver Adfærds Profiler.

Rekrutteringsprocessen

Det er vigtigt for os, ikke blot at finde en god kandidat til stillingen, men præcist at levere DEN kandidat, der er det perfekte match til virksomheden. 

Hos ESBEES går vi utroligt meget op i at finde kandidaten med den rette personlighed, da det er meget vigtigt. En kandidat kan lære den evt. faglighed, vedkommende måtte mangle, men vedkommende kan ikke lære at få en god personlighed.

ESBEES bruger et personprofilanalyseapparat fra e-stimate, som både omfatter Adfærds Profiler, 5F-Profiler, IQ-test, 360-graders analyser m.m. Flere år i træk er e-stimate kåret som Danmarks bedste værktøj på personprofilområdet.

rekruttering

Fuld diskretion

Hos ESBEES har alle medarbejdere underskrevet en NDA. Det betyder for kunderne, at de trygt kan kontakte os med opgaver, der kræver absolut diskretion, da ingen af vore medarbejdere må fortælle, hvad vi arbejder med og hvilke kunder og kandidater, der kommer i huset.

Vi stiller vore mødelokaler til rådighed for vores kunder og kandidater, så man trygt kan mødes her i diskrete rammer og tage de indledende samtaler. Som kandidat kender du måske medarbejdere i virksomheden, og derfor søger du tryghed i mødesituationen. Som virksomhed ønsker du at holde kortene tæt på kroppen, inden du præsenterer kandidaten i virksomheden.

Det betyder også, at har man en stilling, der skal besættes, måske allerede inden den er ledig, kan du med fordel vælge at bruge en headhunter, der er vant til at arbejde med NDA, også i kunderelationen.

Fordele ved rekruttering via headhunter

Når en virksomhed vælger at få hjælp til rekruttering, betyder det som oftest, at de på det punkt kan læne sig tilbage og vente på, at headhunteren finder egnede kandidater til dig.

Det betyder, at når du som virksomhed lægger penge i at hyre en headhunter, så frigiver det tid og ressourcer hos dine nuværende medarbejdere.

Når du bruger en headhunter til rekrutteringen, sikre du dig samtidig at forarbejdet bliver gjort grundigt. Normalt er et CV kigget igennem på ca. 15 – 18 sekunder. En headhunter er vant til at screene CV’er og vil gå i bund med kandidatens CV.


En headhunter er specialist i at spotte uregelmæssigheder og ”røde flag” men også i at spotte det gode, der gemmer sig i et CV. 

I ESBEES har vi et pay-off, der siger: Be Heart and Brain. Det betyder mange ting, som både vore kunder og kandidater kan tage til sig og se sig selv i. For os betyder det, at vi skal bruge vores hjerne til de faktuelle elementer i rekrutteringen, men også at lytte med hjertet.

Har du lyst til at lære flere gode råd og værktøj?

Vi har udvalgt flere gode artikler herunder!
Første arbejdsdag

Den første arbejdsdag

Du har fået nyt arbejde, og står overfor din første dag. Nervøsiteten er måske stor, og spørgsmålene er meget muligt mange: Hvordan er kollegaerne?

Læs mere

Indlægget Headhunter som hjælp til rekruttering blev først udgivet på ESBEES.

]]>
Motivation der smitter https://esbees.dk/motivation/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=motivation Wed, 18 Jan 2023 08:17:26 +0000 https://esbees.dk/?p=8206 Der skelnes mellem ydre og indre motivation. Det er vigtigt for en arbejdsgiver at vide hvordan man motiverer en medarbejder korrekt.

Indlægget Motivation der smitter blev først udgivet på ESBEES.

]]>

Motivation i din hverdag

Som medarbejder skal du være skarp

Uanset hvor du er i dit liv, er det vigtigt, at du ser dig selv i øjnene og funderer over, hvor du er i dit liv.
I dit job er det vigtigt, at du selv har styr på, hvad du vil med dit arbejdsliv.  

  • Dine ambitioner er vigtige for, at du ikke går i stå.
  • Hvad er dine ambitioner?
  • Hvordan motiveres du i din hverdag?

En af de spørgsmål man næsten altid møder til en jobsamtale er ”hvor ser du dig selv om ”x antal” år?”
I den situation er det godt, hvis du er fuldstændig skarp på, hvor du gerne vil hen.
Det er en fordel allerede ved jobsamtalen at kunne tune ind på sine forventninger og ambitioner. Det vil hjælpe dig, at du har en klar retning. 

Det er okay at have ambitioner. Du behøver ikke ønske at være i din nuværende stilling for altid. Hvis ikke du er i en lederstilling, er det okay, at have ambitioner om at komme dertil. Det viser, at du har motivation, at du er interesseret i at levere et godt stykke arbejde.

Motivation

Der skelnes mellem ydre og indre motivation. Det er vigtigt for en arbejdsgiver at vide, hvordan man motiverer en medarbejder korrekt.  
Den indre motivation skabes af interesse – eksempelvis interessen for at lære. Denne motivation er en kraftig motivation. For en arbejdsgiver vil dette være den optimale motivation hos medarbejdere. Men faktisk vil det også være det optimale for en arbejdstager, da det er den motivation, der vil føles bedst.

Den ydre motivation er mere en ”pisk eller gulerod” situation. Når det er denne motivation, der driver en medarbejder, vil det også medføre at motivationen daler eller forsvinder helt.

En medarbejder der er indre motiveret, er motiveret af lysten til at være til stede eller lysten til at lære. Denne motivation opstår også som regel, når man er godt tilpas på arbejdspladsen.

Motivation

Motivationens behov

Mennesker har 3 ligestillede behov, der skal udfyldes for at udvikle sig og opleve indre motivation.

  • Selvbestemmelse
    Et menneskes motivation falder, hvis vedkommende er styret og kontrolleret af andre udefra. Altså er teorien at en medarbejder, der har medbestemmelse på egne opgaver og løsningsmodeller vil have øget motivation for opgaven.
  • Kompetencer
    Mennesker har et grundlæggende behov for at lære og udvikle sig – mestring skaber indre motivation. Hvis en opgave tilpasses den enkelte så denne oplever succes, vil der være god sandsynlighed for indre motivation.
  • Samhørighed
    Som menneske har vi brug for at føle samhørighed – vi har brug for mening og formål.  Når et menneske får tilgodeset behovet for samhørighed, er der større sandsynlighed for indre motivation.

Motivation kan være smittende

Forskning viser, at følelser smitter. Dette gælder for både de positive og de negative. Det samme er undersøgt for motivation, da motivation også kan smitte mellem medarbejdere.
Et eksempel kan være en stresset situation. Når der opstår stress i en afdeling, vil alle medarbejderes hjerne gå i alarmberedskab. Da stress er en negativ følelse, som desværre er meget nemmere at smitte med en positive følelser og tanker, kan det gå rigtigt hurtigt.

Til gengæld kender de fleste også det modsatte. Har du nogensinde haft en kollega, der bare havde det mest smittende smil, og det mest fantastisk smittende humør? Så kender du også følelsen af at humør smitter.
Det samme gælder for motivation.

Et andet eksempel kan være, hvis du underviser. Er du motiveret for det, er der langt større chance for at dine kursister lærer noget, end hvis du intet føler for det, du formidler.

Har du styr på din motivation? 

Har du lyst til at lære flere gode råd og værktøj?

Vi har udvalgt flere gode artikler herunder!
Første arbejdsdag

Den første arbejdsdag

Du har fået nyt arbejde, og står overfor din første dag. Nervøsiteten er måske stor, og spørgsmålene er meget muligt mange: Hvordan er kollegaerne?

Læs mere
100 dage plan, headhunting

100 dage plan

Work-life balancen har i forbindelse med corona – pandemien ændret sig for mange, og medierne skriver om ændringer på arbejdspladserne, som f.eks. viser sig ved,

Læs mere

Har du brug for en snak omkring gode leder egenskaber?

Så hiv endelig fat i os, for en snak om gode leder egenskaber eller andre spørgsmål du har!

Indlægget Motivation der smitter blev først udgivet på ESBEES.

]]>
Hvordan forbereder jeg mig til jobsamtalen? https://esbees.dk/hvordan-forbereder-jeg-mig-til-jobsamtalen/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=hvordan-forbereder-jeg-mig-til-jobsamtalen Tue, 10 Jan 2023 10:06:17 +0000 https://esbees.dk/?p=8233 Du er indkaldt til jobsamtale, men pludseligt tænker du: Hvordan forbereder jeg mig til jobsamtalen? - læs med her hos Esbees

Indlægget Hvordan forbereder jeg mig til jobsamtalen? blev først udgivet på ESBEES.

]]>

Hvordan forbereder jeg mig til jobsamtalen?

Forberedelse er vigtigt

Du er indbudt til jobsamtale – på drømmejobbet. Du vil gerne gøre det bedste indtryk, men hvordan forbereder man sig egentlig til jobsamtalen? 

Vi har samlet en række af spørgsmål, som du kan støde på, når du kommer til jobsamtale.

1. Fortæl om dig selv

  • En præsentation af dig selv bruges ofte som indledende spørgsmål, og her får den ansættende leder en fornemmelse af, hvem du er. Du kan forberede dig godt ved at øve dig på en ”elevatortale,” som er tilpasset jobbet. Dit svar skal gerne kunne passe tidsmæssigt ind i to – tre minutter. Du kan f.eks. bruge følgende skabelon:  Jeg er uddannet (din uddannelsesretning) og har de seneste (antal år) arbejdet med (kort beskrivelse af din erfaring, fx projektledelse indefor xx). Jeg har udviklet stærke kompetencer inden for (relevante færdigheder der er beskrevet i stillingsopslaget f.eks. effektiv kommunikation eller salg), hvilket har hjulpet mig med at levere (specifikke resultater eller projekter).

2. Har du kørekort og ren straffeattest?

  • Her er ikke brug for den store forklaring. Ren straffeattest forlanges i de fleste jobs i dag. Kørekort kan være af ren nødvendig karakter i forhold til jobbets karakter eller placering.

3. Sproglige evner?

  • Vurder din egen evne udi de forskellige sprog. Rigtigt mange stillinger i dag, indeholder et element på især engelsk. Det er derfor en fordel at være klar over, hvor dine egne evner ligger niveaumæssigt.

4. Din højeste teoretiske uddannelse?

  • Fortæl hvad du er uddannet som. 

5. Beskriv dine IT-evner.

  • Alt efter typen af job du er til samtale på, indebære de fleste job i dag en eller anden grad af IT. Det er derfor en rigtigt god ide at kunne definere din IT kendskab.

6. Hvad har du i løn i dag ?

  • Hvad du får i løn inklusiv pension og eventuelt fritvalgskonto og bil. 

7. Hvad er dine forventninger til løn?

  • Her er det vigtigt, at du er skarp på, hvad du forventer. Du kan hente inspiration i lønstalistikker via din fagforening.

8. Fortæl om dine jobskift.

  • Dette spørgsmål giver dig muligheden for at forklare dit CV. Måske har du taget flere vikariater, og måske har du bare været heldig og få rigtigt gode jobtilbud. Husk at holde den gode tone overfor tidligere arbejdspladser. Måden du omtaler tidligere arbejdspladser på, fortæller også den ansættende leder,  hvordan du er som person.

9. Hvad gør dig glad ved dit nuværende job?

  • Det er altid godt at fremhæve det positive. Med dette spørgsmål har intervieweren mulighed for at se, hvordan det matcher opgaver i den aktuelle stilling. Hold altid en positiv tone om dit nuværende og tidligere arbejdsgiver. Ingen ønsker at blive omtalt negativt, og din måske kommende arbejdsgiver ønsker ikke at være den, der bliver omtalt dårligt, næste gang du skifter job.

10. Hvorfor søger du netop dette job?

  • Fortæl gerne om hvilke muligheder jobbet giver dig for at udnytte dine evner og din viden. Husk dog også at fortælle, hvad du kan gøre for virksomheden i stillingen. Det er vigtigt, at du giver tydeligt udtryk for, hvordan du kan være en værdi for virksomheden.

11. Hvorfor forlader du nuværende stilling?

  • Her skal du være så ærlig som muligt, uden eventuelt at udstille dig selv. Hvis du blev fyret så fortæl det, men husk at du ikke behøver udpensle konflikter. Det er vigtigt, at du er ærlig, da det jo er muligt at tage referencer på dig. Husk på, at hvis du omtaler tidligere chef og kollegaer i dårlige vendinger, kan det let ses som værende dig, der skaber konflikter. I stedet kan du jo fortælle om, at du søger et nyt sted, hvor dine kompetencer kan komme bedre i spil.

12. Hvorfor stoppede du på dit seneste job?

  • Der kan være mange grunde til at stoppe. Måske kunne du ikke enes med din chef, måske fik du for lidt i løn, eller du passede ikke rigtigt ind i teamet. Det er alle gode grunde, men det er bare ikke de rigtige grunde at give til en jobsamtale. Når du forbereder dig på at få netop dette spørgsmål, har du muligheden for at finde svaret med de positive briller. Besvar spørgsmålet i forhold til, hvad du er på vej imod, i stedet for at besvare i forhold til, hvad du har forladt.

13. Hvilke opgaver varetog du i sidste job?

  • Øv dig hjemmefra, i at være skarp på nøjagtigt hvad du lavede i din seneste stilling, så du virker skarp.

14. Hvad lykkedes bedst for dig i din seneste stilling?

  • Find de positive historier, de gode eksempler. En interviewer vil gerne vide, hvor du er super stærk, og det kan eksempelvis læses ud af en succes historie.

15. Hvad ved du om denne virksomhed?

  • Det er altid en rigtig god ide for dig at researche grundigt på den virksomhed, du skal til samtale hos. På den måde viser du både engagement og interesse. 

16. Hvad synes du bedst om i denne stilling?

  • Når du er kaldt til samtale på et specifikt job, må du være klar over, hvad det indebære. Inden du møder ind til samtalen, er det vigtigt, du gør klart for dig selv, hvad der tiltrækker dig i denne stilling? På den måde vil du også fremstå velovervejet og grundig.

17. Er der opgaver i denne stilling, du ikke synes om?

  • Ligesom det er vigtigt at være skarp på, hvad stillingen kan af godt for dig, er det også vigtigt, at du kan sætte ord på, hvad der ikke tiltaler dig. Det er godt at være afklaret med, hvad der kan være svært.

18. Hvilken type chef kan du bedst med?

  • Hvis du har prøvet at arbejde under en chef, du absolut ikke kunne enes med, ved du, at det aldrig bliver helt godt. Dette spørgsmål vil intervieweren sandsynligvis bruge til at sikre sig, at der er fornuftig relation mellem medarbejder og chef fra starten.

19. Hvad demotiver dig?

  • Som med spørgsmålet om hvilken chef du kan bedst med, så er det også vigtigt at være sig bevidst om, hvad der kan ødelægge din motivation. Derfor er det vigtigt, at du overvejer med dig selv, hvad der kan tage pusten fra dig, inden du træder ind i en ny stilling.
Forbered dig

20. Hvad er dine stærkeste sider?

  • Dette spørgsmål vil du næsten med garanti få til en jobsamtale. Ud af alle dine styrker skal du udvælge, gerne 3, der passer allerbedst til den relevante stilling. De styrker, du mener kan være af størst værdi for virksomheden.

21. Hvad er dine udviklingspunkter/svage sider?

  • I stedet for at tale om det negative i en svaghed, så prøv at se på dine styrker. Et eksempel kan være, at din sans for detaljer gør, at du bliver for langsom. Du stræber måske for meget efter det perfekte, og lader ikke den mindste smule ”uperfekte” gå forbi. Du skal ikke sige, at du ingen svage sider har, men forklar i stedet, at du er opmærksom på dem. f.eks. har du en tidsramme for en given opgave for på den måde at sikre, at du ikke fortaber dig i detaljlerne.

22. Fortæl om dit værdisæt – dine personlige værdier! 

  • I vores blogindlæg om værdisæt, kan du læse, hvordan mange har svært ved at svare på spørgsmål angående deres værdisæt. I samme indlæg kan du også blive klogere på, hvordan du finder dit eget værdisæt, og hvorfor det er vigtigt at kende.

23. Hvad gør, at du kan blive en succes i denne stilling? Hvad gør dig speciel til dette job?

  • Fortæl om opgaver du har løst, gerne med reference til overskrifter i dit CV. Fortæl om dine kompetencer, interesser og erfaringer og hvordan de i kombination giver dig de helt rette færdigheder til at varetage dette job.

24. Hvad gør du for at vedligeholde dine faglige kompetencer?

  • Fortæl om hvad du gør for at holde dig skarp. Tager du online kurser? Ønsker du at deltage i kurser? Læser du artikler?

25. Hvordan tackler du det at arbejde under pres?

  • Fortæl gerne hvad det positive ved at arbejde under pres kan være. En god ide er også at komme med et eksempel på, hvordan du tidligere har håndteret en presset situation. Plejer du at sparre med din chef omkring prioritering af opgaver?

26. Hvordan oplever dine kolleger dig, når du er presset?

  • Hvad siger dine kollegaer om dig, når du er presset? 

27. Hvordan er din rolle i et team?

  • Spørgsmålet giver den ansættende leder en god fornemmelse af, hvordan du arbejder, og hvordan du vil samarbejde med dine kollegaer. Er du den, der kommer med ideerne eller samler op på alle detaljerne. Er du opgave eller resultatorienteret?

28. Fortæl om en succes, du har haft på et tidligere job – Noget du virkeligt er stolt af, og som motiverer dig.

  • Når du møder dette spørgsmål, er det en god ide, at du ved, hvad opgaverne i den nye virksomhed indebærer, så du kan vælge en succeshistorie, hvor du uden at prale, kan fortælle, hvordan du brillerer. Fortæl om DIN rolle i succesen, så det er din indsats, der kommer i fokus.

29. Hvilke opgaver virker demotiverende på dig?

  • Vær ærlig – men igen er det vigtigt, at du har orienteret dig omkring jobbet og/eller virksomheden, så du ikke ender med at sidde og beskrive alle jobbets opgaver som nogle, der demotivere dig.

30.  Er der noget, vi ikke har spurgt om, som du synes, er vigtigt at fremhæve?

  • Her har du mulighed for at tage styringen. Fortæl eventuelt om en succes mere, hvis det passer ind. Men i dette spørgsmål kan også bruges til at forklare et hul i dit CV, hvis du har haft længevarende sygdom, eller et skifte som du ikke synes, der er blevet talt nok om. Hold det kort og præcist, så det fremstår klart, hvad formålet er.

31. Hvad ville din tidligere chef eller kollegaer sige om dig?

  • Lige præcist dette spørgsmål er en rigtig god ide at overveje. Hvilket indtryk har dine kollegaer af dig? Og hvilket indtryk ønsker du at efterlade kollegaer og chef med, når du forlader arbejdspladsen?

32. Kan du fortælle lidt om, hvordan en chef skal være for at få det bedste frem i dig?

  • Fortæl gerne om din erfaring. Hvad har tidligere chefer gjort eller sagt, der har motiveret dig til at yde dit ypperste?

33. Hvordan ser din fremtid ud? (hvor ser du dig selv om 5/10 år)

  • Her bør du være ambitiøs og ærlig. Denne stilling behøver ikke være dit karriere mål. Du kan for eksempel udtale at ”lige nu ønsker jeg at være xxx, men min ambition er med tiden at blive leder – gerne hos jer”

34. 3 grunde til at ansætte dig?

  • Når du møder dette spørgsmål, skal du komme med en lille salgstale med fokus på, hvad intervieweren har haft fokus på gennem samtalen. Fortæl kort og præcist hvilke kompetencer, du har, der gør dig perfekt til stillingen.

35. Hvor længe har du søgt job?

  • Det kan være rart for interviewer og kommende arbejdsgiver at have en ide om, hvor længe du har været ledig – eller om hvor længe du har ønsket at komme væk fra din nuværende arbejdsplads. Derfor kan du støde ind i dette spørgsmål, når du er til samtale. Du kan også blive spurgt om, du har anden jobsøgning i gang og hvilke virksomheder og jobtyper. Det viser noget om, hvad du foretrækker og går efter.

Har du nogle spørgsmål?

Selvom du synes, du har et godt indblik i, hvad stillingen indebære, er det vigtigt at du stilelr spørgsmål retur, da det viser at du har forberedt dig og ønsker at vide mere om virksomheden. Spørgsmålende kan f.eks. være:

  • Kan du beskrive virksomhedskulturen, og hvordan teamet arbejder sammen?

  • Hvordan ser en typisk dag ud for en person i denne stilling?

  • Hvordan er teamet sat sammen?

  • Hvordan er mulighederne for faglig udvikling og karriereudvikling?

  • Hvordan arbejder I med innovation og forbedring af processer?

  • Hvordan sikrer I, at (en bestemt værdi) bliver prioriteret i virksomheden?

  • Har I noget feedback til mig – nogle betænkeligheder ved at ansætte mig, som jeg kan adressere med det samme?

  • Når jeg sidder her sammen med jer om et år, hvordan ved jeg så, at jeg har været en succes? Det er et godt spørgsmål at afslutte med, da det får den ansættende leder til at se dig i stillingen et år frem, hvilket er et godt indtryk at forlade samtalen med.

Spørgsmål varierer og dette ikke en facitliste, der kan sikre dig jobbet, men blot en vejledning i, hvad der kan komme af spørgsmål til en jobsamtale. 

Har du lyst til at lære flere gode råd og værktøj?

Vi har udvalgt flere gode artikler herunder!

Har du brug for en snak omkring gode leder egenskaber?

Så hiv endelig fat i os, for en snak om gode leder egenskaber eller andre spørgsmål du har!

Indlægget Hvordan forbereder jeg mig til jobsamtalen? blev først udgivet på ESBEES.

]]>
What do you do when a headhunter contacts you? https://esbees.dk/what-do-you-do-when-a-headhunter-contacts-you/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=what-do-you-do-when-a-headhunter-contacts-you Wed, 21 Dec 2022 11:29:48 +0000 https://esbees.dk/?p=9195 A good leader must have many qualities. It is important that a manager can motivate his employees. A good leader must lead the way and show

Indlægget What do you do when a headhunter contacts you? blev først udgivet på ESBEES.

]]>

WHAT DO YOU DO WHEN A HEADHUNTER CONTACTS YOU?

Maintain the interest of the headhunter

You have been contacted by a headhunter who finds your profile interesting. It is not certain that you have any interest in changing jobs right now, and the headhunter knows this well. But even if you have no interest now, it is a very good idea to write back to the headhunter who contacted you. You can write that you are not interested in changing jobs at the moment or that you are really happy with the job you have now. That way, you politely say no to headhunters, who would remember that you answered. It can benefit you in the future if you find yourself without a job at some point.

The same applies if you are interested and come to an interview at a company, but are rejected. Neither you nor headhunters can change that, so don’t burn that bridge, despite not actively looking for a job yourself. It is better to have the headhunter in your network and if a position comes up that the headhunters know you are suitable for, you will be contacted again.

 

Update your LinkedIn profile

One of the more used tools in recruitment is LinkedIn. LinkedIn is used by headhunters to find the right candidates for their clients. It is therefore important that you, as a candidate, have updated your profile on LinkedIn. You must tell what experiences you have gained through your previous positions. It is also important that you write the things on LinkedIn that you work with. It is not easy for a headhunter to guess what you do, which is why you must described it on LinkedIn.

Kontaktet af headhunter

What is expected?

If, after the initial contact, you are still interested in the position and you come to a meeting with the headhunters, it is important to know what to do before the interview. It gives a bad impression if you show up unprepared, if you are in doubt about what you should do, you might want to ask the headhunters and find out what is expected of you before the interview. It is a bad sign if you have not had the time or you have been pressured by other tasks. You can always find time – it’s about priorities and thus interest in the job.

Make sure that if you are sent anything you read it carefully and do what you are asked. It is also important that you put your CV in the current headhunter’s CV database.

It may be that you are expected to have prepared an assignment or the like before you attend the interview and therefore it can quickly appear unprofessional if you have not done so because you have not read what you have been sent.

 

No ties that bind

The first meeting with a headhunter will never be binding. Therefore, even with the slightest interest, you can say yes to a meeting and gain more knowledge about the position, what it would entail, and what challenges there would be. There will of course also be complete confidentiality around it, so you don’t have to be nervous that your current employer or colleagues will find out that you are looking for new challenges. Take advantage of the interview to satisfy your curiosity about the position. So be sure to ask any questions you have. In that way, you can clarify the things that you should be in doubt about.

Do you need a talk about good leadership qualities?

So finally get hold of us, for a chat about good leadership qualities or other questions you have!

Indlægget What do you do when a headhunter contacts you? blev først udgivet på ESBEES.

]]>