Hvad skal din arbejdsplads stå for?

Overvejelser inden du bliver ansat  

Når du står for at skulle starte i en, for dig, helt ny virksomhed, er det faktisk en vigtig detalje, at du overvejer, hvad der har betydning, hos en ny arbejdsplads. Kender du virksomhedens værdier på forhånd? Når du er søgende, og har styr på hvilke værdier der er vigtige for dig, har du muligheden for, i løbet af søge processen, at spørge ind til og gøre dig klog på om dine ønsker og virksomheden er kompatible.

Det kan faktisk også give god mening for dig, hvis du allerede sidder i en stilling, at overveje, om din virksomhed lever op til dine ønsker til den. Hvis ikke arbejdspladsen dækker dine nuværende behov, skal du måske overveje at skifte.

Det handler om at finde frem til med dig selv hvilken slags arbejdsplads du ønsker at være en del af. Det er jo ikke en liter mælk du handler i brugsen, den er væk inden for meget kort tid. Et job skal du potentielt være i, i mange år fremadrettet. Når alt kommer til alt, så tilbringer det fleste af os godt halvdelen af den tid vi er vågne på arbejdet.

Der er mange ting, der kan have betydning. Det vigtige er at du stopper op og overvejer, hvad der gør virksomheden attraktiv for dig.  

Hvad er vigtigt for andre? 

Her kommer nogle eksempler på ting der er vigtige for andre, i forhold til ønsket om at være i en virksomhed.

 • Er det vigtigt for dig at der er et godt miljø på arbejdspladsen?
 • Skal der være et godt sammenhold mellem alle kollegaer?
 • Er det vigtigt for dig at direktøren kommer rundt og siger godmorgen hver dag?
 • Skal din kommende arbejdsplads have en grøn profil?
 • Skal der være en personaleforening på virksomheden?
  • Skal personaleforeningen i så fald gøre noget for dig og andre? Eksempelvis sponsorere børn gennem PlanBørnefonden?
 • Vægter du måske at der er sociale arrangementer på arbejdspladsen? Såsom fredagsbar, personalearrangementer med jævne mellemrum, både med og uden familie.
 • Har du brug for at der er mulighed for massageordning på arbejdspladsen?
 • Skal der være en barselsklub eventuelt med fagligt indhold?
 • Er det nødvendigt for dig at du kan få tilkoblet en mentor?
 • Skal der være mulighed for videreuddannelse via arbejdspladsen?
 • Har du brug for at der er fleksible arbejdstider, flextid eller måske mødefridage og mulighed for at arbejde hjemmefra?
 • Skal din kommende arbejdsplads donere til velgørende formål/landsindsamlingen e.c.t?
 • Er det vigtigt for dig hvor lønniveauet ligger højt ?
 • Skal virksomheden kendes for kvalitet?
 • Skal du være sikret i dit job i en længere periode?
 • Er det et krav for dig at ledelsen er tydeligt, og alle er klar over hvad virksomheden står for?
 • Skal virksomheden være innovativ?
 • Transporttid til og fra arbejde, har det en betydning for dig?

Der er lavet undersøgelser, der konkluderer, at de fleste danskere har fokus på  at få gode kollegaer, fleksible arbejdstider og en god løn.
– Falder det sammen med det du selv tænker over når du kigger efter job?

Hvad står din arbejdsplads for

Work/life balance

Uanset hvad du selv tænker lige nu, er det vigtigt, at der forefindes balance mellem dit arbejde og resten af dit liv.
Work-life-balance som begreb handler om at skabe balancen i dit liv som helhed for at skabe trivsel for dig selv og din eventuelle familie.
Alle de krav du har til en arbejdsplads, er også en stor del af din work/life balance. Hvis ikke du er i en virksomhed, hvor du trives, og føler dig godt tilpas, er det svært at få balance. Når du ikke trives på dit arbejde, kommer du hurtigt til at trække de negative følelser med dig hjem, og så har du skabt en dårlig spiral, for negative følelser i privatlivet, kan ligeledes trækkes med på job.

Vi har alle sammen vidt forskellige opfattelse af, hvornår vores liv er i balance, så selvom en situation fungerer for din kollega, er det altså ikke ensbetydende med, at det fungerer for dig.

At en situation fungerer for dig lige nu, er ikke nødvendigvis en indikator på, at det vil fungere for dig for altid. En forventning til en ny arbejdsgiver kan jo også være under opbygning – forstået på den måde at hvis det er meget vigtigt for dig at der er personaleforening på arbejdspladsen, og du bliver oplyst om, at der er en på vej, kan du måske godt i en kortere periode  se bort fra den mangel.

Forskel på krav

Nogle af de ønsker og krav du har til din kommende arbejdsplads betyder sandsynligvis mere for dig end andre gør. Det er også vigtigt, at du ved, hvilke krav du kan leve med at afvige fra, og hvilke krav der er ufravigelige.

Vil du for eksempel kunne leve med at lønniveauet er lidt lavere, hvis der til gengæld er mulighed for at kunne videreuddanne dig, eller som minimum kunne tage opkvalificerende kurser, mens du er ansat?

Vil du kunne undvære personaleforeningen, hvis virksomheden selv står for enkelte arrangementer i løbet af et år, hvor man kan møde kollegaer og chef/chefer under andre omstændigheder end det daglige scenarie?

Der er generelt rigtigt mange overvejelser at gøre sig inden man starter op i et nyt job, og det især, hvis man ønsker at være i det kommende job i mange år fremadrettet.

Har du lyst til at lære flere gode råd og værktøj?

Vi har udvalgt flere gode artikler herunder!
20/5 listen

20/5

20/5-listen består af 20 ting, som gør, at du trives på din arbejdsplads, samt 5 ting, som du gerne skal undgå. Din 20/5-liste skal

Læs mere

Har du brug for en snak omkring gode leder egenskaber?

Så hiv endelig fat i os, for en snak om gode leder egenskaber eller andre spørgsmål du har!