Hvordan forbereder jeg mig til jobsamtalen?

Forberedelse er vigtigt.

Du er indbudt til jobsamtale – på drømmejobbet. Du vil enormt gerne gøre det bedste indtryk muligt, og så tænker du: Hvordan forbereder jeg mig til jobsamtalen? Når du befinder dig i jobsøgnings situationen, er det enormt vigtigt at du forbereder dig, når du er indbudt til jobsamtale. Det er vigtigt at være forberedt, uanset om du er arbejdsløs, eller du er headhuntet til en stilling. 

Når du skal forberede dig på en jobsamtale, hvad end du er arbejdsgiver eller arbejdstager, er det godt at have en ide om, hvad samtalen skal og kan indeholde.

Som arbejdsgiver skal man være skarp på, hvad det er man søger til den stilling, man ønsker besat.

Som arbejdstager har vi her samlet en række af spørgsmål som du kan støde på, når du kommer til jobsamtale.

1. Fortæl om dig selv – hvad laver du privat?

 • En præsentation af dig selv som person er vigtig, da det allerede er her intervieweren får en fornemmelse for hvem du er. Du kan forberede dig godt ved at øve dig på en ”elevatortale” som er tilpasset jobbet. Dit svar skal gerne kunne passe tidsmæssigt ind i to – tre minutter.

2. Har du kørekort og ren straffeattest?

 • Her er ikke brug for den store forklaring. Ren straffeattest forlanges i de fleste jobs i dag. Kørekort kan være af ren nødvendig karakter i forhold til jobbets karakter eller placering

3. Sproglige evner?

 • Vurder din egen evne udi de forskellige sprog. Rigtigt mange jobs i dag, indeholder et element på især engelsk. Det er derfor en fordel at være klar over hvor dine egne evner ligger niveaumæssigt.

4. Din højeste teoretiske uddannelse?

 • Fortæl hvad du er uddannet som. 

5. Beskriv dine IT-evner!

 • Alt efter typen af job du er til samtale på, indebære de fleste job i dag en eller anden grad af IT. Det er derfor en rigtigt god ide at kunne definere din IT kendskab.

6. Hvad har du i løn i dag ?

 • Beskriv de forskellige elementer!

7. Hvad er dine forventninger til løn?

 • Her er det vigtigt at du er skarp på hvad du forventer. Det er ikke altid ladsiggørligt men så er forventningen afstemt.

8. Fortæl om dine forskellige jobskifter og hvorfor du valgte det!

 • Dette spørgsmål giver dig muligheden for at forklare hvis dit CV er langt. Måske har du taget flere vikariater og måske har du bare været heldig og få rigtigt gode jobtilbud.

9. Hvad gør dig glad ved dit nuværende job?

 • Det er altid godt at fremhæve det positive. Med dette spørgsmål har intervieweren mulighed for at se hvordan det matcher opgaver i den aktuelle stilling.

10. Hvorfor søger du netop dette job?

 • Fortæl gerne om hvilke muligheder jobbet giver dig for at udnytte dine evner og din viden. Husk dog også at fortælle, hvad du kan gøre for virksomheden i stillingen. Det er vigtigt at du giver tydeligt udtryk for hvordan du kan være en værdi for virksomheden.

11. Hvorfor forlader du nuværende stilling?

 • Her skal du være så ærlig som muligt, uden eventuelt at udstille dig selv. Hvis du blev fyret så fortæl det, men husk at du ikke behøver udpensle konflikter. Det er vigtigt at du er ærlig, da det jo er muligt at tage referencer på dig. Husk på, at hvis du omtaler tidligere chef og kollegaer i dårlige vendinger, kan det let ses som værende dig, der skaber konflikter. I stedet kan du jo fortælle om, at du søger et nyt sted, hvor dine kompetencer kan komme bedre i spil.

12. Hvorfor stoppede du på dit seneste job?

 • Der kan være mange grunde til at stoppe. Måske kunne du ikke enes med din chef, måske fik du for lidt i løn eller du passede ikke rigtigt ind i teamet. Det er alle gode grunde, men det er bare ikke de rigtige grunde at give til en jobsamtale. Når du forbereder dig på at få netop dette spørgsmål, har du muligheden for at finde svaret med de positive briller. Besvar spørgsmålet i forhold til hvad du er på vej imod, i stedet for at besvare i forhold til hvad du har forladt.

13. Hvilke opgaver varetog du i sidste job?

 • Øv dig hjemmefra, i at være skarp på nøjagtigt hvad du lavede i din seneste stilling, så du virker skarp.

14. Hvad lykkedes bedst for dig i din seneste stilling?

 • Uanset om du står for at skulle til jobsamtale eller ej, er dette en vigtig ting at tænke over. Find de positive historier, de gode eksempler. En interviewer vil gerne vide hvor du er super stærk, og det kan eksempelvis læses ud af en succes historie.

15. Hvad ved du om denne virksomhed?

 • Det er altid en rigtig god ide for dig at researche grundigt på den virksomhed du skal til samtale hos. På den måde viser du både engagement og interesse. Det er altid en god ide, også hvis du i forvejen kender virksomheden, at ajourføre sig på virksomheden.

16. Hvad synes du bedst om i denne stilling?

 • Når du er kaldt til samtale på et specifikt job, må du være klar over hvad det indebære. Inden du møder ind til samtalen er det vigtigt du gør klart for dig selv hvad der er fedt i denne stilling. Hvad tiltaler dig ved at skulle varetage netop dette job? Det er rigtigt godt at kunne fortælle det til intervieweren. På den måde vil du også fremstå velovervejet og grundig.

17. Er der opgaver i denne stilling, du ikke synes om?

 • Ligesom det er vigtigt at være skarp på hvad stillingen kan af godt for dig, er det også vigtigt at du kan sætte ord på hvad der ikke tiltaler dig. Det er godt at være afklaret med hvad der kan være svært.

18. Hvilken type chef kan du bedst med?

 • Hvis du har prøvet at arbejde under en chef du absolut ikke kunne enes med, ved du at det aldrig bliver helt godt. Dette spørgsmål vil intervieweren sandsynligvis bruge til at sikre sig at der er fornuftig relation mellem medarbejder og chef, fra starten.

19. Hvilke handlinger fra en chefen er demotiverende for dig?

 • Som med spørgsmålet om hvilken chef du kan bedst med, så er det også vigtigt at være sig bevidst om, hvad der kan ødelægge din motivation. Derfor er det vigtigt at du overvejer med dig selv, hvad der kan tage pusten fra dig, inden du træder ind i en ny stilling.
Forbered dig

20. Hvad er dine stærkeste sider?

 • Dette spørgsmål vil du næsten med garanti få til en jobsamtale. Ud af alle dine styrker skal du udvælge, gerne 3, der passer allerbedst til den relevante stilling. De styrker du mener kan være af størst værdi for virksomheden.

21. Hvad er så dine udviklingspunkter/svage sider?

 • I stedet for at tale om det negative i en svaghed, så prøv at se på dine styrker. Et eksempel kan være, at din sans for detaljer gør at du bliver for langsom. Du stræber måske for meget efter det perfekte, og lader ikke den mindste smule ”uperfekte” gå forbi. Du skal ikke sige at du ingen svage sider har, men formidl at du er opmærksom på dem, og gør klart at du arbejder med dem.

22. Fortæl om dit værdisæt – dine personlige værdier! 

 • I vores blogindlæg om værdisæt, kan du læse hvordan mange har svært ved at svare på spørgsmål angående deres værdisæt. I samme indlæg kan du også blive klogere på hvordan du finder dit eget værdisæt, og hvorfor det er vigtigt at kende.

23. Hvad gør at du kan blive en succes i denne stilling? Hvad gør dig speciel til dette job?

 • Hvis du møder dette spørgsmål er det en opfordring til at prale. Måske ikke pral som vi kender det, men når du møder dette spørgsmål, skal du fortælle hvor god du er. Fortæl om opgaver du har løst, gerne med reference til overskrifter i dit CV. Fortæl om dine kompetencer, interesser og erfaringer og hvordan de i kombination giver dig de helt rette færdigheder til at varetage dette job.

24. Hvad gør du for at vedligeholde dine faglige kompetencer?

 • Fortæl om hvad du gør for at holde dig skarp. Tager du online kurser? Ønsker du at deltage i kurser? Læser du artikler?

25. Hvordan tackler du det at arbejde under pres?

 • Fortæl gerne hvad det positive ved at arbejde under pres kan være. En god ide er også at komme med et godt eksempel på hvordan du tidligere har håndteret en presset situation. Fortæl hvordan bevaret overblikket, og alligevel præsteret at overholde deadlines.

26. Hvordan oplever dine kolleger dig når du er presset?

 • De fleste af os er en helt anden person når vi bliver pressede. Hvordan reagere du i arbejdsøjemed? Dette er også en ret god øvelse for at

27. Hvordan er din rolle i et team, der samarbejder om en opgave eller et mål

 • Det er de færreste jobs i dag, hvor man ikke skal arbejde sammen med andre om at nå helt i mål. Derfor, når du svare på dette spørgsmål vil det være smart at komme ind på om du er resultat eller opgaveorienteret. Det er vigtigt at du viser om du er i stand til både at ”vinde og tabe sammen” altså er du teamminded?

28. Fortæl om en succes, du har haft på et tidligere job – Noget du virkeligt er stolt af og som motiverer dig.

 • Når du møder dette spørgsmål er det en god ide at du ved hvad opgaverne i den nye virksomhed indebærer, så du kan vælge en succeshistorie hvor du uden at prale kan fortælle hvordan du brillerer. Fortæl om DIN rolle i succesen, så det er din indsats der kommer i fokus.

29. Hvilke opgaver virker demotiverende på dig?

 • Vær ærlig – men igen er det vigtigt at du har orienteret dig omkring jobbet og/eller virksomheden, så du ikke ender med at sidde og beskrive alle jobbets opgaver, som nogle der demotivere dig.

30. Har du nogle spørgsmål? Er der noget, vi ikke har spurgt om, som du synes er vigtigt at fremhæve?

 • Her har du mulighed for at tage styringen. Fortæl eventuelt en succes mere, hvis det passer ind. Men i dette spørgsmål kan det også tænkes at Intervieweren forsøger at få dig til at fortælle om en sygdomsperiode. Der må ikke fra interviewerens side spørges ind til sygdomsperioder, så hvis du bliver stillet dette spørgsmål, er det din mulighed for at forklare om eventuel sygdom – hvis du finder det relevant.

31. Hvad ville din tidligere chef eller kollegaer sige om dig?

 • Lige præcist dette spørgsmål er en rigtig god ide at overveje – selv når du er ansat på en arbejdsplads. Hvilket indtryk har dine kollegaer af dig? Og hvilket indtryk ønsker du at efterlade kollegaer og chef/er med når og hvis du forlader arbejdspladsen?

32. Kan du fortælle lidt om, hvordan en chef skal være for at få det bedste frem i dig?

 • Fortæl gerne om din erfaring. Hvad har tidligere chefer gjort eller sagt, der har motiveret dig til at yde dit ypperste?

33. Hvordan ser din fremtid ud? (hvor ser du dig selv om 5/10 år)

 • Her bør du være ambitiøs og ærlig. Denne stilling behøver ikke være dit karriere mål. Du kan for eksempel udtale at ”lige nu ønsker jeg at være xxx, men min ambition er med tiden at blive leder – gerne hos jer”

34. 3 grunde til at ansætte dig?

 • Når du møder dette spørgsmål skal du komme med en lille salgstale, så at sige. Gerne med fokus på hvad intervieweren har haft fokus på gennem samtalen. Fortæl kort og præcist hvilke kompetencer du har der gør dig perfekt til stillingen.

35. Hvor længe har du søgt job?

 • Det kan være rart for interviewer og kommende arbejdsgiver at have en ide om hvor længe du har været ledig – eller om hvor længe du har ønsket at komme væk fra din nuværende arbejdsplads. Derfor kan du støde ind i dette spørgsmål når du er til samtale.
 • Har du anden jobsøgning i gang og hvilke virksomheder og jobtyper. Det viser noget om, hvad du foretrækker og går efter.


Spørgsmål varierer alt efter hvilken stilling vi taler om. Derfor er dette ikke en facitliste, der kan sikre dig jobbet, men blot en vejledning i, hvad der kan komme af spørgsmål til en jobsamtale. 

Har du lyst til at lære flere gode råd og værktøj?

Vi har udvalgt flere gode artikler herunder!
Søgning

Søge job på LinkedIn

En headhunter bruger LinkedIn til at finde kandidater, som passer ind på kundens team. For at en headhunter kan finde de rigtige kandidater, kigges der

Læs mere

Har du brug for en snak omkring gode leder egenskaber?

Så hiv endelig fat i os, for en snak om gode leder egenskaber eller andre spørgsmål du har!