Hvordan forbereder jeg mig til jobsamtalen?

Forberedelse er vigtigt

Du er indbudt til jobsamtale – på drømmejobbet. Du vil gerne gøre det bedste indtryk, men hvordan forbereder man sig egentlig til jobsamtalen? 

Vi har samlet en række af spørgsmål, som du kan støde på, når du kommer til jobsamtale.

1. Fortæl om dig selv

  • En præsentation af dig selv bruges ofte som indledende spørgsmål, og her får den ansættende leder en fornemmelse af, hvem du er. Du kan forberede dig godt ved at øve dig på en ”elevatortale,” som er tilpasset jobbet. Dit svar skal gerne kunne passe tidsmæssigt ind i to – tre minutter. Du kan f.eks. bruge følgende skabelon:  Jeg er uddannet (din uddannelsesretning) og har de seneste (antal år) arbejdet med (kort beskrivelse af din erfaring, fx projektledelse indefor xx). Jeg har udviklet stærke kompetencer inden for (relevante færdigheder der er beskrevet i stillingsopslaget f.eks. effektiv kommunikation eller salg), hvilket har hjulpet mig med at levere (specifikke resultater eller projekter).

2. Har du kørekort og ren straffeattest?

  • Her er ikke brug for den store forklaring. Ren straffeattest forlanges i de fleste jobs i dag. Kørekort kan være af ren nødvendig karakter i forhold til jobbets karakter eller placering.

3. Sproglige evner?

  • Vurder din egen evne udi de forskellige sprog. Rigtigt mange stillinger i dag, indeholder et element på især engelsk. Det er derfor en fordel at være klar over, hvor dine egne evner ligger niveaumæssigt.

4. Din højeste teoretiske uddannelse?

  • Fortæl hvad du er uddannet som. 

5. Beskriv dine IT-evner.

  • Alt efter typen af job du er til samtale på, indebære de fleste job i dag en eller anden grad af IT. Det er derfor en rigtigt god ide at kunne definere din IT kendskab.

6. Hvad har du i løn i dag ?

  • Hvad du får i løn inklusiv pension og eventuelt fritvalgskonto og bil. 

7. Hvad er dine forventninger til løn?

  • Her er det vigtigt, at du er skarp på, hvad du forventer. Du kan hente inspiration i lønstalistikker via din fagforening.

8. Fortæl om dine jobskift.

  • Dette spørgsmål giver dig muligheden for at forklare dit CV. Måske har du taget flere vikariater, og måske har du bare været heldig og få rigtigt gode jobtilbud. Husk at holde den gode tone overfor tidligere arbejdspladser. Måden du omtaler tidligere arbejdspladser på, fortæller også den ansættende leder,  hvordan du er som person.

9. Hvad gør dig glad ved dit nuværende job?

  • Det er altid godt at fremhæve det positive. Med dette spørgsmål har intervieweren mulighed for at se, hvordan det matcher opgaver i den aktuelle stilling. Hold altid en positiv tone om dit nuværende og tidligere arbejdsgiver. Ingen ønsker at blive omtalt negativt, og din måske kommende arbejdsgiver ønsker ikke at være den, der bliver omtalt dårligt, næste gang du skifter job.

10. Hvorfor søger du netop dette job?

  • Fortæl gerne om hvilke muligheder jobbet giver dig for at udnytte dine evner og din viden. Husk dog også at fortælle, hvad du kan gøre for virksomheden i stillingen. Det er vigtigt, at du giver tydeligt udtryk for, hvordan du kan være en værdi for virksomheden.

11. Hvorfor forlader du nuværende stilling?

  • Her skal du være så ærlig som muligt, uden eventuelt at udstille dig selv. Hvis du blev fyret så fortæl det, men husk at du ikke behøver udpensle konflikter. Det er vigtigt, at du er ærlig, da det jo er muligt at tage referencer på dig. Husk på, at hvis du omtaler tidligere chef og kollegaer i dårlige vendinger, kan det let ses som værende dig, der skaber konflikter. I stedet kan du jo fortælle om, at du søger et nyt sted, hvor dine kompetencer kan komme bedre i spil.

12. Hvorfor stoppede du på dit seneste job?

  • Der kan være mange grunde til at stoppe. Måske kunne du ikke enes med din chef, måske fik du for lidt i løn, eller du passede ikke rigtigt ind i teamet. Det er alle gode grunde, men det er bare ikke de rigtige grunde at give til en jobsamtale. Når du forbereder dig på at få netop dette spørgsmål, har du muligheden for at finde svaret med de positive briller. Besvar spørgsmålet i forhold til, hvad du er på vej imod, i stedet for at besvare i forhold til, hvad du har forladt.

13. Hvilke opgaver varetog du i sidste job?

  • Øv dig hjemmefra, i at være skarp på nøjagtigt hvad du lavede i din seneste stilling, så du virker skarp.

14. Hvad lykkedes bedst for dig i din seneste stilling?

  • Find de positive historier, de gode eksempler. En interviewer vil gerne vide, hvor du er super stærk, og det kan eksempelvis læses ud af en succes historie.

15. Hvad ved du om denne virksomhed?

  • Det er altid en rigtig god ide for dig at researche grundigt på den virksomhed, du skal til samtale hos. På den måde viser du både engagement og interesse. 

16. Hvad synes du bedst om i denne stilling?

  • Når du er kaldt til samtale på et specifikt job, må du være klar over, hvad det indebære. Inden du møder ind til samtalen, er det vigtigt, du gør klart for dig selv, hvad der tiltrækker dig i denne stilling? På den måde vil du også fremstå velovervejet og grundig.

17. Er der opgaver i denne stilling, du ikke synes om?

  • Ligesom det er vigtigt at være skarp på, hvad stillingen kan af godt for dig, er det også vigtigt, at du kan sætte ord på, hvad der ikke tiltaler dig. Det er godt at være afklaret med, hvad der kan være svært.

18. Hvilken type chef kan du bedst med?

  • Hvis du har prøvet at arbejde under en chef, du absolut ikke kunne enes med, ved du, at det aldrig bliver helt godt. Dette spørgsmål vil intervieweren sandsynligvis bruge til at sikre sig, at der er fornuftig relation mellem medarbejder og chef fra starten.

19. Hvad demotiver dig?

  • Som med spørgsmålet om hvilken chef du kan bedst med, så er det også vigtigt at være sig bevidst om, hvad der kan ødelægge din motivation. Derfor er det vigtigt, at du overvejer med dig selv, hvad der kan tage pusten fra dig, inden du træder ind i en ny stilling.
Forbered dig

20. Hvad er dine stærkeste sider?

  • Dette spørgsmål vil du næsten med garanti få til en jobsamtale. Ud af alle dine styrker skal du udvælge, gerne 3, der passer allerbedst til den relevante stilling. De styrker, du mener kan være af størst værdi for virksomheden.

21. Hvad er dine udviklingspunkter/svage sider?

  • I stedet for at tale om det negative i en svaghed, så prøv at se på dine styrker. Et eksempel kan være, at din sans for detaljer gør, at du bliver for langsom. Du stræber måske for meget efter det perfekte, og lader ikke den mindste smule ”uperfekte” gå forbi. Du skal ikke sige, at du ingen svage sider har, men forklar i stedet, at du er opmærksom på dem. f.eks. har du en tidsramme for en given opgave for på den måde at sikre, at du ikke fortaber dig i detaljlerne.

22. Fortæl om dit værdisæt – dine personlige værdier! 

  • I vores blogindlæg om værdisæt, kan du læse, hvordan mange har svært ved at svare på spørgsmål angående deres værdisæt. I samme indlæg kan du også blive klogere på, hvordan du finder dit eget værdisæt, og hvorfor det er vigtigt at kende.

23. Hvad gør, at du kan blive en succes i denne stilling? Hvad gør dig speciel til dette job?

  • Fortæl om opgaver du har løst, gerne med reference til overskrifter i dit CV. Fortæl om dine kompetencer, interesser og erfaringer og hvordan de i kombination giver dig de helt rette færdigheder til at varetage dette job.

24. Hvad gør du for at vedligeholde dine faglige kompetencer?

  • Fortæl om hvad du gør for at holde dig skarp. Tager du online kurser? Ønsker du at deltage i kurser? Læser du artikler?

25. Hvordan tackler du det at arbejde under pres?

  • Fortæl gerne hvad det positive ved at arbejde under pres kan være. En god ide er også at komme med et eksempel på, hvordan du tidligere har håndteret en presset situation. Plejer du at sparre med din chef omkring prioritering af opgaver?

26. Hvordan oplever dine kolleger dig, når du er presset?

  • Hvad siger dine kollegaer om dig, når du er presset? 

27. Hvordan er din rolle i et team?

  • Spørgsmålet giver den ansættende leder en god fornemmelse af, hvordan du arbejder, og hvordan du vil samarbejde med dine kollegaer. Er du den, der kommer med ideerne eller samler op på alle detaljerne. Er du opgave eller resultatorienteret?

28. Fortæl om en succes, du har haft på et tidligere job – Noget du virkeligt er stolt af, og som motiverer dig.

  • Når du møder dette spørgsmål, er det en god ide, at du ved, hvad opgaverne i den nye virksomhed indebærer, så du kan vælge en succeshistorie, hvor du uden at prale, kan fortælle, hvordan du brillerer. Fortæl om DIN rolle i succesen, så det er din indsats, der kommer i fokus.

29. Hvilke opgaver virker demotiverende på dig?

  • Vær ærlig – men igen er det vigtigt, at du har orienteret dig omkring jobbet og/eller virksomheden, så du ikke ender med at sidde og beskrive alle jobbets opgaver som nogle, der demotivere dig.

30.  Er der noget, vi ikke har spurgt om, som du synes, er vigtigt at fremhæve?

  • Her har du mulighed for at tage styringen. Fortæl eventuelt om en succes mere, hvis det passer ind. Men i dette spørgsmål kan også bruges til at forklare et hul i dit CV, hvis du har haft længevarende sygdom, eller et skifte som du ikke synes, der er blevet talt nok om. Hold det kort og præcist, så det fremstår klart, hvad formålet er.

31. Hvad ville din tidligere chef eller kollegaer sige om dig?

  • Lige præcist dette spørgsmål er en rigtig god ide at overveje. Hvilket indtryk har dine kollegaer af dig? Og hvilket indtryk ønsker du at efterlade kollegaer og chef med, når du forlader arbejdspladsen?

32. Kan du fortælle lidt om, hvordan en chef skal være for at få det bedste frem i dig?

  • Fortæl gerne om din erfaring. Hvad har tidligere chefer gjort eller sagt, der har motiveret dig til at yde dit ypperste?

33. Hvordan ser din fremtid ud? (hvor ser du dig selv om 5/10 år)

  • Her bør du være ambitiøs og ærlig. Denne stilling behøver ikke være dit karriere mål. Du kan for eksempel udtale at ”lige nu ønsker jeg at være xxx, men min ambition er med tiden at blive leder – gerne hos jer”

34. 3 grunde til at ansætte dig?

  • Når du møder dette spørgsmål, skal du komme med en lille salgstale med fokus på, hvad intervieweren har haft fokus på gennem samtalen. Fortæl kort og præcist hvilke kompetencer, du har, der gør dig perfekt til stillingen.

35. Hvor længe har du søgt job?

  • Det kan være rart for interviewer og kommende arbejdsgiver at have en ide om, hvor længe du har været ledig – eller om hvor længe du har ønsket at komme væk fra din nuværende arbejdsplads. Derfor kan du støde ind i dette spørgsmål, når du er til samtale. Du kan også blive spurgt om, du har anden jobsøgning i gang og hvilke virksomheder og jobtyper. Det viser noget om, hvad du foretrækker og går efter.

Har du nogle spørgsmål?

Selvom du synes, du har et godt indblik i, hvad stillingen indebære, er det vigtigt at du stilelr spørgsmål retur, da det viser at du har forberedt dig og ønsker at vide mere om virksomheden. Spørgsmålende kan f.eks. være:

  • Kan du beskrive virksomhedskulturen, og hvordan teamet arbejder sammen?

  • Hvordan ser en typisk dag ud for en person i denne stilling?

  • Hvordan er teamet sat sammen?

  • Hvordan er mulighederne for faglig udvikling og karriereudvikling?

  • Hvordan arbejder I med innovation og forbedring af processer?

  • Hvordan sikrer I, at (en bestemt værdi) bliver prioriteret i virksomheden?

  • Har I noget feedback til mig – nogle betænkeligheder ved at ansætte mig, som jeg kan adressere med det samme?

  • Når jeg sidder her sammen med jer om et år, hvordan ved jeg så, at jeg har været en succes? Det er et godt spørgsmål at afslutte med, da det får den ansættende leder til at se dig i stillingen et år frem, hvilket er et godt indtryk at forlade samtalen med.

Spørgsmål varierer og dette ikke en facitliste, der kan sikre dig jobbet, men blot en vejledning i, hvad der kan komme af spørgsmål til en jobsamtale. 

Har du lyst til at lære flere gode råd og værktøj?

Vi har udvalgt flere gode artikler herunder!

Har du brug for en snak omkring gode leder egenskaber?

Så hiv endelig fat i os, for en snak om gode leder egenskaber eller andre spørgsmål du har!