Motivation i din hverdag

Som medarbejder skal du være skarp

Uanset hvor du er i dit liv, er det vigtigt at du ser dig selv i øjnene og funderer over, hvor du er i dit liv.
I dit job er det vigtigt, at du selv har styr på, hvad du vil med dit arbejdsliv.  

  • Dine ambitioner er vigtige for, at du ikke går i stå.
  • Hvad er dine ambitioner?
  • Hvordan motiveres du i din hverdag?

En af de spørgsmål man næsten altid møder til en jobsamtale er ”hvor ser du dig selv om ”x antal” år?”
I den situation er det godt, hvis du er fuldstændig skarp på, hvor du gerne vil hen.
Det er en fordel allerede ved jobsamtalen at kunne tune ind på sine forventninger og ambitioner. Det vil hjælpe dig som menneske, og medarbejder, at du har en klar plan for dit liv. 

Det er okay at have ambitioner. Du behøver ikke ønske at være i din nuværende stilling for altid. Hvis ikke du er i en lederstilling, er det okay, at have ambitioner om at komme dertil. Det viser, at du har motivation, at du er interesseret i at levere et godt stykke arbejde.

Motivation

Der skelnes mellem ydre og indre motivation. Det er vigtigt for en arbejdsgiver at vide, hvordan man motiverer en medarbejder korrekt.  
Den indre motivation skabes af interesse – eksempelvis interessen for at lære. Denne motivation er en kraftig motivation. For en arbejdsgiver vil dette være den optimale motivation hos medarbejdere. Men faktisk vil det også være det optimale for en arbejdstager, da det er den motivation, der vil føles bedst.

Den ydre motivation er mere en ”pisk eller gulerod” situation. Når det er denne motivation, der driver en medarbejder, vil det også medføre at motivationen daler eller forsvinder helt.

En medarbejder der er indre motiveret, er motiveret af lysten til at være til stede eller lysten til at lære. Denne motivation opstår også som regel, når man er godt tilpas på arbejdspladsen.

  Derimod kan man skabe rammer og muligheder for udvikling, hvilket kan skabe motivation hos andre.,

Motivation

Motivationens behov

Man siger at mennesker har 3 ligestillede behov der skal udfyldes for at udvikle sig og opleve indre motivation.

  • Selvbestemmelse
    Et menneskes motivation falder, hvis vedkommende er styret og kontrolleret af andre udefra. Altså er teorien at en medarbejder, der har medbestemmelse på egne opgaver og løsningsmodeller vil have øget motivation for opgaven.
  • Kompetencer
    Mennesker har et grundlæggende behov for at læse og udvikle sig – mestring skaber indre motivation. Hvis en opgave tilpasses den enkelte så denne oplever succes, vil der være god sandsynlighed for indre motivation.
  • Samhørighed

Som menneske har vi brug for at føle samhørighed – vi har brug for mening og formål.  Når et menneske får tilgodeset behovet for samhørighed, er der større sandsynlighed for indre motivation.

Motivation kan være smittende

Forskning viser at følelser smitter. Dette gælder for både de positive og de negative. Det samme er undersøgt for motivation, og det er faktisk påvist at motivation også kan smitte mellem medarbejdere.
Et eksempel kan være en stresset situation. Når der opstår stress i en afdeling, vil alle medarbejderes hjerne gå i alarmberedskab. Da stress er en negativ følelse, som desværre er meget nemmere at smitte med en positive følelser og tanker, kan det gå rigtigt hurtigt.

Til gengæld kender de fleste også det modsatte. Har du nogensinde haft en kollega der bare havde det mest smittende smil, og det mest fantastisk smittende humør? Så kender du også følelsen af at humør smitter helt vildt.
Det samme gælder for motivation.

Et andet eksempel kan være, hvis du underviser. Er du motiveret for det, er der langt større chance for at dine kursister lærer noget, end hvis du intet føler for det du formidler.

SÅ moralen er – Motiver dig selv først.

Har du lyst til at lære flere gode råd og værktøj?

Vi har udvalgt flere gode artikler herunder!

Har du brug for en snak omkring gode leder egenskaber?

Så hiv endelig fat i os, for en snak om gode leder egenskaber eller andre spørgsmål du har!