Ansøgning

Hvordan skriver man en ansøgning?

Det bedste ansøgning skriver du ved at sørge for, at din ansøgning er målrettet jobbet, du søger. Du har nok hørt det før, og selvom det kan virke indlysende, at man beskriver, hvordan man som ansøger passer til jobbet, kan det være svært. Derfor vil vi her komme nærmere ind på den proces, hvordan du kan komme i gang med at skrive en ansøgning, der passer til det job, du søger.

Der kan være mange grunde til, at du nu er jobsøgende, men uanset om du er nyuddannet, afskediget eller selv ønsker nye udfordringer, så er det vigtigt, at du både er realistisk om dine kompetencer og samtidig tør stå ved dine drømme.

Vi vil her lave en gennemgang af den proces, vi mener, er vigtige, at du gennemgår i forbindelse med at skrive en ansøgning. Nogle af trinene kræver flere overvejelser end andre, og selvom det kan være fristende at gå direkte i gang med at skrive din ansøgning, hjælper du dig selv godt videre ved at bruge tid på at overveje, hvad du drømmer om.

Hvor langt er der fra drømme til virkelighed?

Når du har beskrevet dit drømmejob, kan der være et gab mellem din virkelighed og drømmejobbet. Du skal derfor have klarlagt, hvordan du kan lukker gab’et.

Er der kvalifikationer, du mangler, kan du undersøge, om der er mulighed for videreuddannelse via din arbejdsplads eller i privat regi allerede nu, inden du søger?

Er der bestemte kompetencer, du mangler, kan du undersøge, hvordan du kan styrke kompetencerne i dit nuværende job. Du kan spørge din leder om muligheder for træning og opgaver, der kan udfordre dig og hjælpe dig med at udvikle nye færdigheder. Din leder kan være et vigtig redskab til din udvikling, hvis du spørger og lytter. Du kan bede din leder om feedback omkring dine præstationer og styrker, og brug feedbacken til at målrette din udvikling.

Dine kollegaer og dit netværk er fyldt med mange forskellige kompetencer, og når du først får øje på de kompetencer du selv ønsker at styrke, kan du se blandt dine kollegaer og i dit netværk, hvem der har de kompetencer du ønsker at styrke og på den måde lære af deres erfaringer og færdigheder.

jobsøgning, ansøgning, drømmejob

Brug dine succeser

Dine succeser bygger ofte på noget, du er god til, og du brænder for. Derfor kan du ved at se på dine tidligere succeser, få ideer til, hvad du brænder for. Samtidig kan du også reflektere over, hvilke opgaver, du ikke anser som succesfulde. Det kan være en god ide at tænke på dine succeser i dine tidligere jobs. Hvorfor var det en succes? Hvordan kom du dertil?

Har du fået lavet en AdfærdsProfil (personprofil), kan det være en god ide at finde den frem, og tage læring med derfra, læs mere i Kom tættere på dit drømmejob med din personlighedsprofil.

Beskriv dine drømme

Hvad drømmer du om, at dit arbejdsliv skal indebære?

For nogle er det et nemt spørgsmål at svare på, men for andre kan det være svært at beskrive. Der er ingen svar, der er forkerte, for det handler om dig. Hvad DU har lyst til? Der er selvfølgelig altid et økonomisk perspektiv, og der kan være situationer, hvor det er nødvendigt, at du tilsidesætter nogle drømme i en periode  for at få dit liv til at hænge sammen økonomisk. Selvom du er i sådan en situation, vil vi alligevel anbefale dig at drømme om dit næste drømmejob.

I dine overvejelser om dit drømmejob, kan du drømme både om at være direktør, produktionsmedarbejder, sygeplejerske, mekaniker eller noget helt andet. Ingen drømmejob er forkerte. Det vigtige er, at du vil trives i det.

Det er vigtigt, at du lader dig selv drømme. Det er ikke nogen hindring for at drømme om et job, du endnu ikke har kompetencerne til.

Det kan være en god ide at skrive ned i detaljer, hvad drømmejobbet indebærer. Der er mange vinkler til beskrive et drømmejob. Vi har skrevet nogle spørgsmål, som du kan overveje. Nogle er relevante for dig og andre kan du hurtigt springe over:

 • Er der en bestemt branche, du drømmer at arbejde indenfor? Drømmer du om sundhedsfaget eller vedvarende energi? Eller betyder branchen ikke noget for dig, så længe du f.eks. får lov at arbejde med tal?
 • Hvilken funktion vil du skulle udføre i dit drømmejob? Trives du med at lave praktisk arbejde, eller kan du lide at snakke med kunder? Og skal det være telefonisk eller fysisk i samme rum?
 • Kan du lide at have indflydelse på din egen arbejdsdag, eller ønsker du at andre planlægger dagen og du udfører arbejdsopgaverne?
 • Ønsker du tætte kollegaer, eller kan du lide at arbejde alene?
 • Vil du helst arbejde fuldtid eller drømmer du om en deltidsstilling?
 • Hvor i landet skal din arbejdsplads være placeret? Har du lyst til at flytte for drømmejobbet?

Udover jobindholdet, er det også vigtigt, at du beskriver andre faktorer ved dit drømmejob. Drømmer du om en mindre arbejdsplads, hvor alle kender alle? Eller drømmer du om at arbejde i en større koncern?

Hvordan skal virksomheden være? Er det f.eks. vigtigt for dig, at din kommende arbejdsplads har en grøn profil? Vægter du, at der er sociale arrangementer på arbejdspladsen såsom fredagsbar, personalearrangementer med jævne mellemrum, både med og uden familie. Læs også Hvad skal din arbejdsplads stå for

Har du brug for at der er fleksible arbejdstider, flextid eller måske mødefridage og mulighed for at arbejde hjemmefra?

Hvordan skal din chef være? Du kan ikke på nuværende tidspunkt vide, hvordan chefen vil være i de stillinger, du vil søge, men det er vigtigt, at du er klar over, hvilken forventninger du har til en leder, for det vil hjælpe dig i din senere ansøgningsproces.

Ansøgningens opbygning trin for trin

Det er vigtigt at holde ansøgningen kort og præcis, og at gøre det tydeligt, hvad du kan tilbyde virksomheden. Ansøgningen er din mulighed for at sælge dig selv til virksomheden, så vær ikke bange for at fremhæve dine bedste sider og kvalifikationer.

Læs stillingsopslaget grundigt og brug tid på at undersøge hvilke ord, der bruges samt hvilke kvalifikationer, der efterspørges. Hvordan kan du bruge de samme ord og kvalifikationer til at beskrive dig?

Opbygning af en ansøgning skal ses om en argumentation for, at du er den rette til jobbet. For at give vægt i en argumentation bør den være opbygget af etos, patos og logos, og når du skal overbevise modtageren om, at du er den bedste ansøger, kan du med fordel kigge på, hvordan argumenter er opbygget.

Patos, etos og logos i en ansøgning

Patos: Bruges til at appellere til læserens følelser og emotioner. Det kan du gøre ved at beskrive, hvordan jobbet vil bidrage til dit personlige og faglige mål, og hvordan du er passioneret og dedikeret til at løse opgaverne.

Etos: Dette refererer til din troværdighed og kompetence. Det betyder, at du skal fremhæve dine kvalifikationer, erfaringer og resultater for at vise, at du er den rette person til jobbet. Du skaber troværdighed via brug af argumenttyper og sproglige kneb.

Logos: refererer til at appellere til læserens fornuft og logik. Du skal fremhæve, hvordan dine erfaringer og kompetencer passer perfekt til jobbet, og hvordan du vil bringe værdi til virksomheden.

Pathos ethos logos

Ved at bruge en kombination af Etos, Patos, og Logos i din ansøgning, kan du engagere læseren og fremhæve dig selv som den rette kandidat til jobbet.

Det handler om at spille på alle parametre, når du skriver en ansøgning, men overordnet skal din ansøgning være i fem afsnit, som skal beskrive følgende:

 1. Indledning (jeg er din næste medarbejder)
 2. Baggrund og erfaring (fagligt kan det, du efterspørger)
 3. Motivation (jeg vil lige præcis det, du kan tilbyde)
 4. Kvalifikationer (jeg kan skabe resultaterne)
 5. Afslutning (opsummering/jeg er din næste medarbejder og jeg glæder mig til at se dig)

De fem afsnit vil herunder blive beskrevet nærmere

1. Indledning

En indledning skal være kort, præcis og fængende. Modtagerens interesse skal hurtigt fanges, så du sikre dig, at modtageren kan læse sig til, at du er kvalificeret til jobbet. Der er undersøgelser, der viser, at der i snit bruges der 15 sekunder på en ansøgning, og vil du videre i den rigtige bunke, skal din ansøgning være skarp, guidende og letlæselig for modtageren.  Et eksempel på en indledning kan være:

“Med [antal års erfaring] inden for [branche/fagområde], er jeg passioneret om at bringe min viden og evner til brug for [virksomhed/stilling]. Jeg har [skriv specifikke resultater/succeser], der viser min evne til [relevant færdighed/kvalifikation], og jeg ser frem til at bringe dette til [virksomhed/stilling].”

2. Baggrund og erfaring

Det er vigtigt at skrive om sin baggrund og erfaring i en jobansøgning, fordi det giver modtageren en bedre forståelse af, hvem du er, og hvad du kan bidrage med. Dit CV fortæller i detaljer om din baggrund og erfaring, men i din ansøgning skal du fremhæve lige præcis det, som virksomheden søger. Du kan f.eks. skrive:

“Jeg har [antal års erfaring] inden for [branche/fagområde] og en [uddannelsesbaggrund]. Jeg har opbygget en bred vifte af [relevante færdigheder/kvalifikationer], herunder [specifikke færdigheder], ved at arbejde på [relevante projekter/stillinger]. Jeg har vist evne til at [specifikke resultater/præstationer], og jeg ser frem til at bringe denne erfaring til [virksomhed/stilling].”

3. Motivation

Det er vigtigt at skrive om sin motivation i en jobansøgning, fordi det giver modtageren en forståelse for, hvorfor du vil arbejde for virksomheden og i den specifikke stilling. Samtidig viser du, at du er motiveret af faglige udfordringer og at du ser stillingen som et passende match til dine kompetencer og interesser. En måde at beskrive din motivation for jobbet er:

“Min stærke motivation for denne stilling kommer fra min passion for [Branche/fagområde]. Jeg har altid været fascineret af [Væsentlige aspekter af branchen/fagområdet], og jeg har arbejdet hårdt for at forbedre mine færdigheder inden for [Relevante færdigheder]. Jeg ser frem til at bringe min erfaring og min entusiasme til [Virksomhedsnavn], og jeg tror, at jeg vil være i stand til at bidrage til deres fortsatte succes inden for [Branche/fagområde].”

4. Kvalifikationer

I din beskrivelse af dine kompetencer, kan du vende tilbage til din beskrivelse af dine succeser. Dine succes viser netop, hvor du er stærk, og hvordan du kan bidrage positivt på den kommende arbejdsplads. Når du skal beskrive dine succeser, er det vigtigt at du beskriver præcis, konkret og resultatorienteret. Fokuser på specifikke opgaver du har løst og resultaterne du har opnået, f.eks. projekter du har ledet, mål du har nået, udfordringer du har overvundet. Brug tal eller procenttal til at underbygge dine præstationer og fokuser på, hvordan du har bidraget til virksomheden. Du kan f.eks. skrive:

“Som projektleder for x-projektet, lykkedes det mig at forbedre produktiviteten med 20% ved at implementere en ny arbejdsproces, samtidig med at jeg overholdte projektets tidsplan og budget på under 1 million kroner. Jeg ledte et team på 5 medarbejdere og samarbejdede tæt med interne afdelinger for at sikre projektets succes.”

5. Afslutning

Der er flere måder at afslutte en ansøgning på, og mange bruger vendinger som . ” Jeg ser frem til at høre fra dig”. Din ansøgning er fuld af power og argumenter for, at lige præcis du skal være den næste medarbejder i virksomheden, og vi opfordrer derfor til, at du i stedet at du overvejer din afslutning nærmere. Du kan gå med en mere direkte afslutning, som “Glæder mig til at fortælle mere til selve samtalen”. Mere powerfull vil dog være, hvis du som en afslutning laver er resumé, der viser, hvorfor du skal videre til samtalen. Det kan være f.eks. være:

”Jeg har i et stykke tid luret på et brancheskift og vil gerne ind i en verden, hvor succes (og overlevelse) måles i et salg, en markedsandel og en bundlinje. Jeres forretningsmål tænder mig ganske enkelt. Det samme gør det at forandre og forbedre, og det oplever jeg at der rig mulighed for i jobbet. Jeres udbytte ligger i matchet mellem jeres udfordringer og mine kompetencer og erfaringer”.

Eller

Jeg søger jobbet hos jer, fordi jeg er tiltrukket af at arbejde blandt kolleger, jeg kan lære noget af og udvikle mig med – og jeres position på [Branche/fagområde]  garanterer det. Omvendt kan jeg bidrage positivt til forretningen, og er spændt på at se, hvilke resultater jeg kan hive i land sammen med ledere og medarbejdere hos jer – både på det personlige og det forretningsmæssige plan”.

Husk at tjekke for stave- og grammatikfejl, inden du sender ansøgningen af sted. En gennemarbejdet ansøgning viser, at du har omhu og tager dig tid til at gøre det bedste indtryk.

Det er forskelligt, hvordan virksomheden ønsker at modtage din ansøgning. Det er dog vigtigt, at du gemmer din ansøgning som en pdf fil. Desuden skal du være opmærksom på, at navnet på din ansøgning skal være neutral f.eks. ”HansJensen_ansøgning.pdf”.

Læs også om Hvordan skriver du et godt CV,  Undgå dette i din ansøgning og Vejen til drømmejobbet gennem netværk

Vi har helt specielt fundet disse artikler frem til dig!

Så du kan lære mere omkring ansøgninger