Kom tættere på dit drømmejob med din personlighedsprofil

Hvor begynder du, når du vil lave ansøgningen, der giver dig drømmejobbet?

Det er ikke nok at håbe på, at det er en ansøgning, der giver dig drømmejobbet. – Ansøgningen kan hjælpe dig på vej til samtalen, men det er samtalen der virkelig skal vise, hvem du er.

Skal du til en samtale til en opslået stilling, er det en god idé at begynde med at læse stillingsopslaget igennem. Det gør du, for at notere alle de ønsker, som virksomheden har til ansøgerens kvalifikationer. Det er virksomhedens ønskeliste. Du skal nu finde ud af, hvilke du kan opfylde, når du laver den ansøgning, der giver dig drømmejobbet.

Er der noget, du ikke kan, så vær ærlig om det til jobsamtalen. Kender du f.eks. ikke til et bestemt program, så fortvivl ikke. Du kan hjælpe dig selv ved at undersøge, hvordan programmet adskiller sig fra de programmer, du allerede har kendskab til.

Fortæl ærligt til jobsamtalen, at du ikke har arbejdet med programmet før, men at du kender forskellen. Forbered også et eksempel på, hvordan du tidligere har tilegnet dig ny viden i en lignende sammenhæng.

Virksomheden har brug for at vide, hvad du kan, men også hvad du ikke kan. Kommer det ikke frem til samtalen, vil virksomheden helt sikkert opdage din manglende erfaring med programmet, når du begynder. Det er en skidt forudsætning for en forhåbentlig langvarig ansættelse og samarbejde.

Skal du til en jobsamtale på en stilling, hvor du ikke har fået et stillingsopslag, fordi du enten har søgt uopfordret, eller fordi du er blevet kontaktet af en headhunter, skal du forberede dig mere bredt. Du kender måske titlen på jobbet, og du kan dermed undersøge, hvilke ønsker andre virksomheder har til samme type ansættelse eller stilling.

Derudover kan du også søge på andre stillingsopslag eller stillingsprofiler fra virksomheder.

Profilanalyser

Har du i forbindelse med dit nuværende job fået lavet en profilanalyse, så brug den viden, du har fået aktivt til jobsamtalen. Den kan hjælpe dig med at præcisere, hvilke præferencer du har, og hvordan din modsætning er.

Fortæl din kommende chef hvad der motiverer dig, og hvordan du demotiveres. Det er en vigtig viden for din chef, så du kan være i de rammer, hvor du har det bedst, og du performer mest muligt.

Du vil måske blive bedt om at udfylde en personlighedstest i forbindelse med samtalen. Det er vigtigt, at du tager den seriøst, og bruger tiden på at udfylde den ærligt.

En personlighedsprofil skal ikke ses som en facitliste over dig. Du skal blot se det som et samtaleværktøj, der kan bruges sammen med dig, så du og din (forhåbentlig) kommende chef sammen kan finde de rammer, hvori du kan trives bedst.

En samtale går begge veje

En jobsamtale handler ikke kun om, at virksomheden skal vælge dig. Du skal i høj grad også tage ansvar for, om du vil virksomheden. Det er dit liv, det handler om. Du skal være bevist om, hvad det er, virksomheden kan tilbyde. – Og om det er dét, du ønsker af dit drømmejob.

Det er derfor afgørende, at du – inden samtalen – er afklaret omkring, at arbejdsopgaverne er nogle, du ønsker. Når du kender dine egne præferencer for et godt arbejdsliv for dig, er det nemmere at vide, hvad du lægger vægt på, og hvad du vil mistrives i.

Det kan være, du skal være opmærksom på, hvordan samarbejdet er?  Hvordan succeser fejres? Hvordan du får ro til dine egne opgaver? Eller hvordan dine udviklingsmuligheder er?

Du skal i bund og grund være afklaret omkring spørgsmålet: Hvad er vigtigst for dig i jagten på dit drømmejob?

 

Sidst men ikke mindst

Husk også at undersøge din kommende chef! Der kan hentes megen viden fra sociale medier som LinkedIn, Facebook, Instagram m.m. samt Google. Det er vigtigt, at du har værdisammenfald med din kommende chef, og at andre ser vedkommende på den måde, du synes er fed.

Har du lyst til at lære flere gode råd og værktøj?

Vi har udvalgt flere gode artikler herunder!
Jobsamtale

Jobsamtalen

Du har sendt dit CV og din ansøgning afsted, og du har endelig fået svar. Du skal til en jobsamtale. Hvad gør du nu? Rigtig

Læs mere