Jobsamtalen

Jobsamtale

Du har sendt dit CV og din ansøgning afsted, og du har endelig fået svar. Du skal til en jobsamtale. Hvad gør du nu? Rigtig mange bruger ikke tid på at forberede sig til en jobsamtale, og det kan være med til, at du ikke får jobbet. Du kan læse mere om gode råd til jobsamtalen her:

Forbered dig

Mange bruger ikke nok tid på at undersøge den virksomhed, de skal samtale hos. Det bliver ofte taget som en selvfølge, at lige så snart man er kommet til en jobsamtale, så er man også sikker på at få jobbet. Det passer ikke.

Rigtig mange kandidater bliver valgt fra grundet manglende forberedelse. Det er en af de ting, som de rekrutteringsansvarlige ofte oplever. Derfor er det en rigtig god idé at indhente viden omkring virksomheden – både på de sociale medier, virksomhedens hjemmeside og i dit netværk, hvis det er muligt.

Den viden du opnår, kan du bruge til at stille spørgsmål til en jobsamtale. Det er også med til, at du virker interesseret og nysgerrig på, hvordan tingene foregår.

Du skal både forberede din viden om virksomheden, men du kan med fordel også forberede dig mentalt. En jobsamtale kan være vejen til en kæmpe livsforanding, og derfor kan nervøsiteten godt ramme under samtalen. Overvej hvad du kan gøre for, at du er den bedste version af dig selv.

Forbered dig på at kunne give svar på alle de spørgsmål, du kan blive stillet. Det er vigtigt, at du tænker over hvilke spørgsmål dit CV og din ansøgning kan give anledning til. Måske du har nogle huller i dit CV eller andet, som en arbejdsgiver gerne vil have svar på.

Disse kan du med stor fordel forberede dig på at skulle give svar på. Du kan samme tid også forberede dig på at give svar på de spørgsmål, du helst ikke vil svare på.

Jobsamtale

Hvad vil du fortælle, og hvor meget?

Allerede inden du skal til en jobsamtale, kan det være en god idé at planlægge, hvad du gerne vil sige. Du kan med fordel øve hjemmefra, hvordan du på en god måde får fortalt arbejdsgiveren om dig selv, dine værdier og din motivation for at søge jobbet.

Dine kompetencer og dit budskab skulle gerne stemme overens med, hvad virksomheden mangler.

Vær konkret

Det er vigtigt, at du er konkret, når du fortæller om, hvilke opgaver du tidligere har varetaget, da det ellers kan det være svært for arbejdsgiveren at forstå, hvad du har lavet. En anden god ting er at sætte tal på de ting, du har lavet. I stedet for at sige, at du er hurtig til dit arbejde, så beskriv med eksempler, hvordan du har gjort tingene hurtigt, og hvor meget hurtigere, du har gjort det.

Det er med til at vise arbejdsgiveren, hvordan du kan skabe værdi i virksomheden.

Inddrag dig selv i samtalen

Sørg for at svare grundigt på de spørgsmål, du bliver stillet til jobsamtalen. Det er op til dig at sørge for, at du fortæller det, du mener er relevant for arbejdsgiveren at vide. Du kan med fordel også stille spørgsmål til ting, der bliver nævnt under samtalen, så du på den måde viser interesse.

Løn

Rigtig mange vil ikke snakke om løn, men til en jobsamtale er det relevant at afstemme, hvor du lønmæssigt ønsker at være. Du kan inden en jobsamtale undersøge, hvad en person i en lignende stilling tjener, og på den måde tilpasse dine forventninger og ønsker – så skyder du hverken for meget under eller over.

Har du lyst til at lære flere gode råd og værktøj?

Vi har udvalgt flere gode artikler herunder!
Jobsamtale

Jobsamtalen

Du har sendt dit CV og din ansøgning afsted og du har endelig fået svar Du skal til en jobsamtale Hvad gør du nu Rigtig

Læs mere